Janković: Performans Obradovića podstiče strah

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Performans Obradovića podstiče strah

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je danas da performansom mešanja tečnosti različitih boja, lider Dveri Boško Obradović podstiče strah i stvaranje neprijateljskog okruženja prema migrantima i osobama drugačije boje kože i etničkog porekla.

Ustav Srbije propisuje pravo na utočište i tim performansom krši se Zakon o zabrani diskriminacije koji zabranjuju uznemiravanje i ponižavajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postupanje, naročito ako se time stvara strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, navela je Brankica Janković u pisanoj izjavi.

Poverenica ističe i da su građani i građanke Srbije, uprkos pojedinačnim slučajevima nerazumevanja i predrasuda, prethodnih godina pokazali visok nivo solidarnosti, humanosti i tolerancije prema migrantima, što sada ne sme i ne treba biti dovedeno u pitanje.

Svi mogu da imaju različite političke stavove uključujući i viđenje migrantske politike, ali je nedopustivo vređanje i omalovažavanje po rasnoj, etničkoj i verskoj osnovi, a naročito rasizam i ksenofobija, naglasila je Brankica Janković.

Ona je pozvala političare da u svojim nastupima poštuju ljudska prava koja predstavljaju osnov svakog demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.