Dveri uputile Skupštini Deklaraciju o zaštiti Srba u regionu i rasejanju

Izvor: RTS, 21.Sep.2017, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dveri uputile Skupštini Deklaraciju o zaštiti Srba u regionu i rasejanju

Poslanička grupa Dveri saopštila je da je Skupštini Srbije uputila Deklaraciju o zaštiti Srba u regionu i rasejanju.
Šef Dveri Boško Obradović rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da parlament već 30 godina nije doneo odgovarajuću deklaraciju koja bi stala u zaštitu Srba u regionu i rasejanju i istakao da u zemlji ne funkcioniše ni jedan institucija koja se time >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bavi. 
"Više nema ni ministarastva ni kancelarije za Srbe u regionu i rasejanju, samo imamo Upravu pri Ministarstvu spoljnih poslova koja već tri godine ne može da izabere svog direktora", rekao je Obradović.
On je kazao da otkako je Srpska napredna stranka na vlasti odnos između matice i dijaspore je zanemaren i zaboravljen.
"Sve to je bio naš motiv da predložimo Skupštini Srbije, ali i Skupštini Republike Srpske da u oba parlamenta bude doneta jedna ovakva deklaracija čiji je cilj da se konačno zaštite Srbi u regionu i rasejanju sa najvažnijeg mesta najviše državne institucije", istakao je šef Dveri.
On je naveo da predstavnici Srba u regionu i rasejanju treba da imaju predstavnike u Skupštini Srbije napominjući da 44 svetska parlamenta imaju u svojim redovima i predstavnike dijaspore svojih naroda, što je dokaz koliko je to značajno.
U deklaraciji koja ima deset tačaka između ostalog je navedeno da je država dužna da u skladu sa obavezama koje proizilaze iz Ustava Srbije zaključivanjem bilateralnih sporazuma sa svim državama u kojima Srbi žive, insistiraju na zaštiti ličnih i kolektivnih prava naših sunarodnika, u skladu sa međunarodnim pravnim aktima.
Navedeno je i da državne insititucije treba da po ubrzanom postupku krenu u rešavanje problema državljanstva, biračkog prava, restitucije, arhiva i tajnih dosijea, problema izbeglih, prognanih i raseljenih Srba, kao i svih drugih konkretnih problema naših sunarodnika u rasejanju i regionu.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.