Dveri o Vučićevoj pomoći majkama - kupovina vremena i novo poniženje

Izvor: JužneVesti.com, 08.Jun.2023, 19:58

Dveri o "Vučićevoj pomoći majkama" - kupovina vremena i novo poniženje

Da je umesto Vučićeve milostinje roditeljima i obećanih 10.000 dinara za svako dete do 16. godine, njima potrebna obnova vrednosti, kao i da je ova mera samo kupovina vremena i reakcija čoveka uplašenog skorim gubitkom vlasti i novo poniženje - smatra narodna poslanica i potpredsednica Pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković, uz podsećanje da su pokrenuli kampanju "Jedna je majka", za obnovu porodilišta u Srbiji.

>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />Milenković Kerković je saopštenjem reagovala na nove "Vučićeve mere" i obećanja o povećanju plata i penzija i davanju novca iz državne kase roditeljima.

Vučić svoje 290. obraćanje naciji zavijenoj u crno nije iskoristio da pokaže odgovornost, smatra narodna poslanica, već je, kao i više puta do sada, najavljujući izbore govorio o davanjima koja će javni dug Srbije uvećati i iznad 35 milijardi evra, koliko je Vlada Ane Brnabić do ovog aprila zadužila zemlju.

Ovaj jeftini populizam i korumpiranje sopstvenih građana, sada majki i dece, njihovim sopstvenim novcem koji će vraćati sa kamatom, je poslednja odbrana ovog režima. Na žalost, majkama u Srbiji je i tih 10 hiljada dinara potrebno jer samo za jednokratne pelene mesečno izdvajaju 12.000 dinara, a za preglede, lekove i opremu za porodilju i bebu je potrebno od 1.500 do 3.500 evra - ističe poslanica.

Narodna poslanica ističe da su uslovi u porodilištima, od higijene i hrane, pa do akušerskog nasilja i ponižavajućeg tretmana majke, samo početak gaženja vrednosti koje nas je dovelo do sloma svih ostalih vrednosti u društvu.

Odnos prema životu mora da se menja, najpre u porodilištima - tamo gde život nastaje, a ne isplatom 10.000 dinara. Srpski pokret Dveri je pre više meseci započeo kampanju JJedna je majka" za obnovu porodilišta u Srbiji i za dostojanstven tretman trudnica i porodilja, u zemlji u kojoj se rodi samo 62.000 dece, a 11% majki nakon iskustva prvog porođaja više ne želi više da rađa, dok će Srbija 2050. godine imati 2 miliona stanovnika manje - napominje.

Predlaže da se umesto ovih mera, kojima vlast pokušava da umiri besne građane, novac za izgradnju Nacionalnog stadiona preusmeri u obnovu porodilišta u Srbiji, kao i da se novac sa preskupih projekata usmeri u odgajanje dece, ishranu trudnica, postpartalnu negu i pomoć za sve trudnice i porodilje.

Umesto daljeg poniženja siromašnih majki i porodica neka predsednik Skupštine Orlić stavi na dnevni red niz pravnih akata koje smo podneli - za besplatne udžbenike za svu decu u Srbiji, za nedelju kao neradni dan, za besplatne vrtiće, užine i prevoz za đake, za vraćanje dostojanstva roditeljima i nastavnicima, hitne mere u prosveti za vraćanje dostojanstva i materijalnog položaja nastavnika, za smanjenje nasilja u društvu - zaključuje.

Zaključuje da su poslednje, kako ih je nazvala, populističke mere i najave novčanih davanja majkama i deci u Srbiji zapravo kupovina vremena i reakcija čoveka uplašenog skorim gubitkom vlasti, kao novo poniženje života koji je u Srbiji davno pregažen.

Celo saopštenje možete pročitati u dokumentu ispod.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.