Dveri i PSG o izjavi patrijarha Irineja

Izvor: RTS, 24.Jul.2018, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dveri i PSG o izjavi patrijarha Irineja

Izjava patrijarha Irineja da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske izazvala je kod pojedinih opozicinonih partija različite reakcije. Za Dveri je ta ocena tačna, dok iz PSG pozivaju patrijarha da "sagleda štetu koju je napravila njegova izjava".
Poslanik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dveri i član skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić kaže da je izjava patrijarha Irineja veoma važna, jer je napokon, izuzetno težak položaj srpske zajednice u Crnoj Gori stavila u centar medijske pažnje.
Komentarišući izjavu patrijarha Irineja, Kostić u izjavi dostavljenoj medijima navodi da je činjenica da su prava srpskog naroda u Crnoj Gori, koji je inače konstituvan narod, a ne nacionalna manjina, ugrožena i da su u suprotnosti sa svim međunarodnim poveljama o ljudskim pravima.
Prema njegovim rečima, za takav položaj su najodgovorniji političari u Crnoj Gori i Srbiji, koji kreiraju javno mnjenje i u čijim rukama su svi mehanizmi da se loše stvari poprave.
Pokret slobodnih građana smatra da je ocene patrijarha SPC predstavljaju ekstremni govor koji ne doprinosi rešavanju problema nego ga pogoršavaju.

"PSG ima u vidu patrijarhove stavove da se današnji položaj Srba u Crnoj Gori može uporediti sa onim koji su Srbi imali u Pavelićevoj NDH", navodi se u saopštenju ali i kažu da smatraju takođe da ima prostora da se položaj Srba u Crnoj Gori unapređuje, ali ne na način teških reči i konfrontacije nego konstruktivne saradnje sa vlastima Crne Gore.
Ključnu ulogu u tome procesu moraju imati predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori, a matična zemlja srpskog naroda, Srbija, jedino onu i onakvu kakvu predviđaju evropski i međunarodni standardi, smatra PSG.
"Ograđujući se od sadržaja ocena, Pokret slobodnih građana posebno naglašava činjenicu da one dolaze u trenutku krupnih napada na Crnu Goru, pa i iz naše sredine, i zato poziva patrijarha Irineja da sagleda štetu koju je napravila njegova izjava, i razjasni svoju poziciju", rečeno je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.