Izvor: JUGpress.com, 12.Jun.2021, 17:41

Dveri: Zašto opština ne kupuje imovinu AIK-a, iako je dobila novac za to, već se krišom raspodaju objekti i knjiže na privatna imena?

MEDVEĐA

Pre nekoliko dana Srpski pokret “Dveri” Medveđa u svom opširnom tekstu o stanju u Medveđi objavio je i nagradni konkurs sa pitanjem: “Pojedini članovi sindikata su primali iz budžeta po nekoliko stotina hiljada dinara ali to neka ostane kao nagradno pitanje. “Ko je primio ovaj novac iz budžeta neka se javno objavi”, sledi nagrada sponzora u iznosu od 10.000 dinara!?”, saopštio je Opštinski odbor >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Dveri iz Medvedje.

“S obzirom da nije bilo odgovora, iz razumljivih razloga, mi ćemo dati javnosti i institucijama odgovor na postavljeno pitanje.

Lice koje je primilo 309.333,28 dinara je supruga predsednika opštine koja je predsednik jednog sindikata, pomoćnik direktora Doma zdravlja, član komisije za javne nabavke…

Napominjemo da predsednik opštine radi od 2015. godine kao internista u istom tom Domu zdravlja gde prima oko 47.000 mesečnu nadoknadu koja se daje iz budžeta opštine i saglasnost je dala samo Administrativna komisija, bez Opštinskog veća, Skupštine.

Saglasnost je data tek 2020.godine i postoje nekoliko izveštaja Interne revizije da predsednik prima platu u Domu zdravlja mimo Zakona o javnim nabavkama.

Nedavno je Državna revizorska institucija kontrolisala zakoniti rad ove opštine i izveštaj je NEGATIVAN.

Dat je rok da se nepravilnosti otklone i ponovo nisu otklonjene.

Posledice, sankcije naravno nema jer o celom sistemu odlučuju pojedinci iz politike kod kojih predsednik opštine Arsić ima velike kredite!?

Dakle predsednik odobrava sebi isplatu kao predsednik opštine, raznih komisija, (ne)rada u Domu zdravlja, štaba za vanredne situacije, pa i socijalne pomoći u 2020 i 2019.godini koja je vršena i koju je sebi isplatio.

Naknada se isplaćuje u Domu zdravlja po ponudi za rad od tri dana u nedelji a u stvarnosti predsednik kao internista radi kad stigne i to samo ponedeljkom.

Većina građana odlazi na lečenje u opštini Lebane, Leskovac jer je njegov rad prava magija, nikad se nezna kad će doći na posao!

Nastavljamo sa novim nagradnim pitanjima, nagrada ostaje ista.

Imovina AIKa koja ima preko 600 hektara zemljišta, preko 200 hektara šuma, veliki broj građevinskih objekata, hladnjače, velike mehanizacije, od preko 15 traktora, kombajna, buldožera, sitne mehanizacije.

Sva ova oprema je skoro u celosti pokradena i ona danas ne postoji.

Dva puta je Agencija za privatizaciju raspisivala tender za prodaju ovog preduzeća sa navedenom imovinom.

Drugi put je država dala opštini novac da isto preduzeće kupi jer ono preduzeće ima veliki strateški značaj za opštinu Medveđa.

Čelni ljudi opštine su o ovome obavešteni i upozoreni ali i pored toga podneta dokumentacija opštine za kupovinu ovog preduzeća je FORMALNO POSLATA NEISPRAVNA Agenciji za privatizaciju i kao takva u startu odbijena!?

Verovatno u pitanju je neznanje ili veoma unosna biznis kombinacija davno uhodana!?

Zbog toga je ponovo poništena prodaja od vrlo kompetentnih institucija ali bez posledica po čelnog čoveka opštine Medveđa ili nekog drugog.

Dat je rok da se sve ispravi ali i po tome opština nije ništa uradila do danas.

Nedavno je “stečajni upravnik” ovog preduzeća počeo sa rasprodajom pojedinih atraktivnih lokacija u Sijarnskoj banji, centar banje sa objektima gde je okretnica sa autobuskom stanicom.

Verovatno sam o tome nije donosio odluku jer su veoma česti sastanci predsednika opštine i stečajnog upravnika ovog preduzeća van opštine Medveđe.

Zbog čega se ovako prodaje ovo preduzeće ako i danas stoje na računu budžeta opštine Medveđe sredstva u iznosu od 86 miliona dinara?

Kakve su ovo kombinacije predsednika opštine, šefa katastra, stečajnog upravnika ovog preduzeća!?

A sada i ono najvažnije,

“Ko je kupac ove atraktivne lokacije, da li postoji saglasnost nekog nadležnog organa opštine Medveđa, kolika je ista lokacija sa velikim brojem objekata plaćena i zašto opština pored novca na računu ne kupuje ovo preduzeće”!?.

Šef katastra je i član Opštinskog veća, predsednik komisije za urbanizam. Na poslednjoj sednici skupštine jedna od tačaka bila je i izmena urbanističkog plana Sijarinske banje koju je predložila komisija za urbanizam na čijem čelu je šef katastra!?

Diskusija po ovoj tački nije bilo.

Sama izmena urbanističkog plana koštaće više no što je plaćena ova atraktivna parcela sa objektima.

Ali to nikoga ne zanima, sve plaća budžet opštine odnosno Srbije koji je i najveći finansijer ove lokalne samouprave jer opština gotovo da nema sopstvenu privredu niti se na tome radi već šest godina!?

Šef katastra ima mimo redovnog radnog odnosa u katastru još nekoliko funkcija u ovoj lokalnoj samoupravi i o tome treba hitno obavestiti Ministarstvo koje je nadležno za rad katastra, Agenciju za borbu protiv korupcije, nadležna tužilaštva.

Zbog svega navedenog postavlja se osnovno pitanje šefu katastra u Medveđi kako je smeo da istu lokaciju sa objektima uknjiži na fizičko lice mimo odluke organa (Opštinskog veća) čiji je i on sam član i to plaćeni sa mesečnom naknadom za koju većina radnika radi ceo mesec!?

Ovo je pitanje i za institucije, policiju, tužilaštvo!

Pre nekoliko godina dosta daleko od centra mnogo manja lokacija u Sijarnskoj banji prodata je za 130.000 evra.

Zašto se sve ovo događa daleko od očiju javnosti i ko ovakve kriminalne aktivnosti dozvoljava.

Nastavljamo sa nagradnim pitanjima jer očigledno ova igra nema kraja i traje punih šest godina.

Vrlo brzo obradićemo rad ustanova, javnih preduzeća gde je situacija sa trošenjem budžetskog novca krajnje kriminalna.

Srećno”, poručuju Dveri u saopštenju.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.