Dveri Niš: Gradska vlast je obećala Karićima da će zidati na Paliluli, makar cela plivala u kanalizaciji

Izvor: JužneVesti.com, 12.Jun.2023, 15:24

Dveri Niš: Gradska vlast je obećala Karićima da će zidati na Paliluli, makar cela plivala u kanalizaciji

Sve faze usvajanja urbanističkih planova koji Karićima omogućavaju gradnju u Nišu bile su nezakonite, tvrdi narodna poslanica Dveri iz Niša Tamara Milenković Kerković. Poziva građane da dođu u Oficirski dom 15. juna, od 11 sati, na ponovljenu javnu raspravu o usvajanju novog plana.

“Grad Niš je obećao kompaniji Karić da će zidati na brdu, pa makar čitava Palilula plivala u kanalizacionim vodama” - navodi Milenković Kerković i upozorava da su poplave u >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << toj opštini ionako sve češće.

Ni poplava koja je Palilulsko veče pretvorila u crnotalasni film i koja bi, da zelena površina od 3,5 hektara na brdu iznad Stare ciglane nije apsorbovala ogromne padavine, poplavila ne samo podvožnjak i deo KC-a, već i čitavo naselje ispod brda, ni otkriće da je još pre više od tri godine Grad potpisao sa kompanijom Karić Memorandum o saradnji, ni otkriće da iza kompanije Tesla park stoji Karićeva BK Tesla, nije sprečilo Komisiju za planove da nastavi nezakoniti postupak izmene Plana generalne regulacije za Palilulu - objašnjava poslanica.

Tvrdi da se već prodaju stanovi u betonskom luksuznom naselju “Betoven park”, koje će biti na zelenoj površini, a koje takođe zida kompanija Tesla park, iza koje stoji kapital Karića.

Ovo naselje niti postoji, a ne samo da nema građevinsku dozvolu, već ni postupci izmene urbanističkih planova nisu okončani - kaže Milenković Kerković.

Napominje da će “tajanstveni investitor” kojeg je gradonačelnica Sotirovski najavljivala, a koji je sada svima poznat, dovesti do velikog zagađenja Niša. Tvrdi i da su sve faze postupaka usvajanja urbanističkih planova bili nezakoniti.

Nastavljaju, kaže, da krše zakone i Gradsko veće i većnik Nenad Stanković i gradonačelnica i Komisija za planove.

Gradska urbanistkinja Tanja Obradović, koja je nakon primedbi Dveri i poslanice Tamare Milenković Kerković na javnoj sednici u februaru podnela ostavku na tu funkciju, sada se vraća ponovo da okonča započeto i od 30. maja je član Komisije za planove Grada Niša umesto arhitekte iz Beograda - navodi Milenković Kerković.

Oglasom u Narodnim novinama, dodaje, počeo je ponovljeni Javni uvid u plan koji podrazumeva da umesto 3,5 hektara zelene površine Nišlijama ostane 100 kvadrata zelenila.

Pored toga, u Službenom listu objavljeno je i da će se vršiti i nove izmene najvišeg plana - GUP-a, a da zato što su te izmene manje, ponovo nije potreban Elaborat o uticaju na životnu sredinu i to je Rešenje ponovo doneto. U te “manje izmene” spada i priobalni pojas Nišave u dužini od 28 kilometara - poručuje poslanica.

Ističe da tužilaštvo do sada nije reagovalo i poziva građane da dođu u Oficirski dom u četvrtak, 15. juna, od 11 sati, na ponovljenu Javnu raspravu Komisije za planove i tako spreče gaženje interesa Nišlija zarad interesa privatnog investitora.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.