Dveri: Fiskalna konsolidacija je pljačka građana

Izvor: RTS, 28.Nov.2018, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dveri: Fiskalna konsolidacija je pljačka građana

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da Predlog budžeta za 2019. godinu najbolje opisuje ocena Fiskalnog saveta Srbije (FSS) da u njemu nema dovoljno efikasnih mera za potrebno ubrzanje privrednog rasta.
Boško Obradović se, kako je rekao novinarima u parlamentu, složio i sa konstatacijom FSS da je budžetski proces narušen, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se krši budžetski kalnedar i da nema završnog računa.
"Javnost nema informaciju kako su ranije planirana sredstva i potrošena", rekao je Obradović.
Obradović je rekao i da se slaže sa ocenom FSS da je nepotrebno ukinta formula za buduće usklađivanje penzija, navodeći da je vlada sebi dala diskreciono pravo da odlučuje o povećanju ili smanjenju penzija.
Jedna od najvećih zamerki je što budžet nije prepoznao potrebu za povećanje investicija u zaštiti životne sredine, rekao je šef Dveri pozivajući se na izveštaj Saveta.
Prelazeći na detalje Predloga budžeta za 2019. godinu, Obradović je naveo da je s jedne strane vlada sebi povećala budžet za 40 odsto, a da je s druge strane smanjila sredstva Fondu za restituciju, Uprave za dijapsoru.
Napomenuo je da je budžet za sudove uvećan za 160 odsto i ocenio da građani "plaćaju loš i korumpirani rad sudija", a kritikovao je i što se nastavlja finansiranje "famoznih stranih investitora".
Vlada Srbije je, kaže, obavila fiskalnu konsolidaciju tako što je opljačkala svoje građane, godinama smanjivala plate i penzije, a povećavala takse, poreze i akcize.
U skladu sa tim, kao najveće žrtve "pljačke" nazvao je penzionere i zaposlene u javnom sektoru kojima su smanjene plate.
Obradović je rekao i da je Dveri apsolutno neprihvaltjivo korigovanje pretplate za RTS i RTV sa 150 na 220 dinara, jer su oni, kako kaže, medijski servis Srpske napredne stranke.
Kazao je i da je javni dug u poslednjih šest godina uvećan za 10 milijardi evra, odnosno da je svaki građanin dodatno zadužen sa po 1.325 evra.
Negodovao je zbog toga što poslanici neće stići da govore o amandmanima na Predlog budžeta, jer veruje da će poslanici SNS-a, podneti veliki broj amandmana na prvu tačku koja se ne odnosu na republičku kasu i na taj način potrošiti vreme za raspravu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mali vs. Obradović o budžetu: Koji si ti citat iz Alana Forda?

Izvor: B92, 28.Nov.2018

U parlamentu danas burno tokom rasprave o budžetu za narednu godinu, osim poslanika, u Skupštini i Superhik, Gumifleks....Tokom današnje rasprave o Predlogu budžeta za 2019. godine, šef poslaničke gupe Dveri Boško Obradović polemisao je sa ministrom finansija Sinišom Malim i šefom poslaničke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.