Dveranin

Izvor: Danas, 18.Avg.2015, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dveranin

Posle 15 godina zajedničkog rada - od studentskog časopisa Dveri srpske do stranke pred registracijom Srpski pokret Dveri, osnivači dverana su se razišli. Neslaganje člana doskorašnjeg Starešinstva Dveri Vladana Glišića sa statutom SPD u osnivanju u javnosti je otvorilo pitanje njegovog "dveranskog" statusa.

 Izbrani predsednik SPD Boško Obradović i Prelazno veće stranke u osnivanju tvrde da je Glišić napustio Dveri, jer "ne prihvata novu razvojnu fazu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Pokreta". Glišić im odgovara da "nije ni izašao niti je napustio ideju Pokreta". Ističe da je i dalje pred zakonom jedini pravno ovlašćen da predstavlja Dveri, jer stranka SPD još nije registrovana. Ne krije da se ne slaže sa statutom buduće stanke, zato što su "Dveri izvorno od starta bile protiv klasičnog gazdinskog ustrojstva stranačkog delovanja u Srbiji".

- Radio sam ono što smo svi zajedno radili prethodnih 15 godina - kritikovao kvaziliderstvo i stranačko-parazitski sistem. To nigde u civilizovanom i demokratskom društvu nije dovoljno da bi neko bio isključen iz pokreta koji je stvarao, pa tako nije dovoljno ni za moje isključenje, uzvratio je Glišić na saopštenje SPD da je "javnim izjašnjavanjem protiv statuta i Boška Obradovića samovoljno napustio SPD".

Vladan Glišić (1970) rođen je u Prištini. Školovao se u Aranđelovcu i Beogradu. Po obrazovanju je pravnik. Bio je pravni savetnik pri Ministarstvu finansija i zamenik javnog pravobranioca u opštini Rakovica, ali je pre godinu dana ostao bez posla. Politikom se aktivno bavi od 17. godine. Kao jedan od poslednjih političkih zatvorenika u bivšoj SFRJ 1987. uhapšen je zbog članstva u tajnoj antikomunističkoj organizaciji "Crna ruka". Spada u mlađe srpske političare iz ideološkog i duhovnog kruga književnika Danka Popovića. U Dveri je došao 2001. Kao njihov kandidat za predsednika Srbije 2012. osvojio je 2,77 odsto glasova. Na lokalnim izborima prošle godine bio je nosilac liste Dveri za Beograd. Smatra se idejnim tvorcem mnogih "štos" akcija Dveri "na otvorenom" - pred sedištima državnih institucija, koje su beležili i mediji, koji su ovaj pokret uglavnom ignorisali. Do razlaza među osnivačima Dveri dolazi u trenutku kada i srpskoj "desnici" nenaklonjeni analitičari procenjuju da bi Patriotski blok, u kome su i dverani, na narednim izborima mogao da dobije bar 15 odsto glasova.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.