DSS i Dveri traže referendum o nastavku pregovora sa EU

Izvor: RTS, 17.Dec.2015, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS i Dveri traže referendum o nastavku pregovora sa EU

Demokratska stranka Srbije i Pokret Dveri zatražile raspisivanje referenduma o nastavku pregovora sa EU, ocenjujući da bi nastavak evropskog puta Srbije bio protivan državnim i ekonomskim interesima.
Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić je istakla da bi se raspisivanjem referenduma pokazao demokratski kapacitet društva, ističući da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je za manje od 24 sata, zahtev za raspisivanje referenduma potpisalo gotovo 130 javnih ličnosti, među kojima i poslanik sa liste SNS Miodrag Nikolić Feman.

Rašković Ivić je ocenila da je otvaranje poglavlja, posebno poglavlja 35, novi instrument EU za još jače pritiske na Srbiju i dodala da nema razloga za slavlje tim povodom.
"Poglavlje 35 je poglavlje za kapitulaciju Srbije i zbog čega bismo se radovali njegovom otvaranju", rekla je Rašković Ivić.
Kako je rekla, uskoro će biti otvoreno i poglavlje 31, koje se odnosi na zajedničku bezbednosnu i spoljnu politiku, u okviru kojeg će se od naše zemlje tražiti uvođenje sankcija Rusiji.
"Pozivam vlast da prestane da kreira atmosferu kao da su svi, ili većina građana za EU, kad manje od 50 odsto ljudi podržava ulazak Srbije u Uniju", rekla je Rašković Ivić.
Predsednica DSS-a je navela i da je 2012. godine, pred drugi krug predsedničkih izbora, tadašnji predsednik DSS Vojislav Koštunica dao podršku Tomislavu Nikoliću, koji se obavezao da neće biti promene Ustava i da će zajedno raditi na raspisivanju referenduma o NATO i EU.
"Poslala sam pismo Nikoliću, na koje nisam dobila odgovor. Ako se obavezao da će raspisati referendum o NATO i EU, kad je dobio podršku DSS-a, onda je trenutak da taj referendum raspiše", kazala je Rašković Ivić.
Predsednik Dveri Boško Obradović istakao je da Srbija nema nikakav interes da se pridruži EU, dodajući da Dveri jesu za saradnju sa Unijom, ali nikako za članstvo u njoj.
"Vreme je za jednu široku javnu raspravu, u kojoj će se čuti sva različita mišljenja, nakon čega bi se građani izjasnili na referendumu", rekao je Obradović.
Jedan od potpisnika zahteva, glavni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović istakao je da se svi potpisnici možda ne slažu sa politikom DSS-a, ali se slažu u jednom - u zahtevu za raspisivanje slobodnog izjašnjavanja građana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.