DSS i Dveri protiv prodaje Telekoma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2015, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS i Dveri protiv prodaje Telekoma

Demokratska stranka Srbije i Pokret Dveri protestovali su danas zbog prodaje Telekoma i pozvali predsednika Srbije Tomislava Nikolića da iskoristi predsednički autoritet i zaustavi prodaju tog, kako su istakli, najprofitabilnijeg srpskog preduzeća.

Član Predsedništva DSS Dragan Maršićanin na konferenciji za novinare ispred zgrade Telekoma rekao je da DSS "ponovo podiže glas" protiv odluke srpske vlade da se Telekom privatizuje i proda budućem stranom vlasniku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
... kao što je Nikolić podneo prijavu protiv Cvetkovića zbog Telekoma

On je pozvao predsednika Srbije Tomislava Nikolića da iskoristi predsednički autoritet i zaustavi prodaju Telekoma.

"Ako već nije spreman da podnese krivičnu prijavu protiv predsednika aktuelne srpske vlade, kako je to učinio 2011. podnoseći krivičnu prijavu protiv tadašnjeg predsednika Vlade Mirka Cvetkovića iz istog razloga - zbog prodaje Telekoma", rekao je Maršićanin.

Prema njegovim rečima, prodaja Telekoma bi bila nezakonita, jer, kako je rekao, infrastruktura te kompanije je u javnoj upotrebi, pa se ne može privatizovati, a takođe je naveo da prodaja Telekoma na najneposredniji način ugrožava bezbednost Republike Srbije.

"Predajom celokupne telekomunikacione mreže u ruke stranaca sprečava se zaštita telekomunikacionih sadržaja domaćih korisnika", rekao je Maršićanin.

Velika otpuštanja, zaustavljanje razvoja telekomunikacija

On je ukazao da je prodaja štetna i u ekonomskom i socijalnom pogledu.

"Iskustvo govori da je uvek prilikom prodaje telekomunikacionih operatera dolazilo do velikih otpuštanja, a kada je region u pitanju, to je bilo oko 50 odsto zaposlenih. Takva sudbina čeka, u slučaju prodaje, i zaposlene u "Telekomu", u kojem je od 9.000 zaposlenih oko 3.000 inženjera. Preorijentacija novog stranog vlasnika na svoje podizvođače i dobavljače ostaviće sadašnje domaće, "Telekomove", bez posla, pa će to dovesti do gubitka posla velikog broja inženjera i tehničara koji danas u tim srpskim firmama rade", istakao je Maršićanin.

On je ukazao na iskustvo susedne Hrvatske, koja se nekoliko godina posle prodaje Telekoma Hrvatske Dojče telekomu suočila sa zaustavljanjem razvoja telekomunikacione infrastrukture.

"Privatni operateri koji se rukovode isključivo profitom nemaju ekonomski interes da šire infrastrukturu i dostupnost svojih usluga na slabo naseljena, udaljena i siromašna područja Srbije. Država Srbija i građani Srbije taj interes imaju i zato je, pored ostalog, interes Srbije da "Telekom" ostane u većinskom državnom vlasništvu i da država Srbija ima upravljačka prava", zaključio je Maršićanin.

Uvođenje Srbije u "dužničko ropstvo latino-američkog tipa"

Član Starešinstva Dveri Danilo Tvrdišić nazvao je prodaju Telekoma katastrofalnom ekonomskom i političkom odlukom, rekavši da je potpuno van ekonomske logike prodavati najprofitabilnije srpsko preduzeće, koje na godišnjem nivou, kako je naveo, ostvaruje profit od 125 miliona evra.

I to je, kako je naveo, "žargonski rečeno, prodavanje koke koja nosi zlatna jaja".

"Nama Aleksandar Vučić predlaže da prodamo sopstvenu kuću, da bismo onda tu istu kuću pod znatno skupljim cenama iznajmljivali od stranaca", rekao je Tvrdišić.

On je naglasio da Dveri i DSS upozoravaju vlast da će, ukoliko se nastavi proces prodaje Telekoma, organizovati veliki svenarodni protest zbog prodaje tog preduzeća, kao i zbog prodaje EPS, poljoprivrednog zemljišta, izvora pijaće vode strancima, odnosno, kako je rekao, protiv politike uvođenja Srbije u "klasično dužničko ropstvo latino-američkog tipa".
Pogledaj vesti o: Telekom Srbija,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Protiv prodaje Telekoma

Izvor: Akter, 04.Jun.2015

Pokret Dveri i Demokratska stranka Srbije danas su, ispred zgrade "Telekoma Srbija" poslali upozorenje vlastima da se "ne igraju sa vatrom" i narodnim nezadovoljstvom nastavljajući proces prodaje tog strateškog preduzeća, saopštile su danas te opozicione stranke..Član Starešinstva Dveri Danilo...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.