DSS i Dveri obeležili dan prisajedinjenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2015, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS i Dveri obeležili dan prisajedinjenja

Dan prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje, Srbiji treba da bude državni praznik, istaknuto je večeras na tribini pod nazivom "Zauvek ujedinjeni", povodom 97 godina od toga istorijskog događaja.

Na skupu u organizaciji Demokratske stranka Srbije (DS S) i Dveri je u Pozorištu mladih u Novom Sadu, predsednica DS S-a Sanda Rašković Ivić rekla je novinarima da ovaj datum treba da se proglasi državnim praznikom, jer je jedan od najznačajnijih u istoriji Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Odluka o prisajedinjenju Srema sa Srbijom doneta je na na današnji dan u Rumi, a dan kasnije doneta je odluka o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje i to su istorijske odluke. Međutim, mi smo Baranju izgubili u miru i moramo voditi računa da u miru, prodajom zemlje strancima, ne izgubimo i druge delove Vojvodine", rekla je Rašković Ivić.

On je kazala da Tribina "Zauvek ujedinjeni" ima simboličan naziv jer govori o ujedinjenju srpskih teritorija sa maticom državom, ali i o potrebi da se danas ujedinjuju patriotske snage kao što su se u koalicioni blok ujedinili DS S i Dveri.

Predsednik Dveri Boško Obradović je rekao da ni sami nismo svesni koliko je današnji datum veliki i značajan za istoriju Srbije i srpskog naroda, te da nema dileme da bi trebalo da bude proglašen državnim praznikom.

"Današnji datum i odluka o prisajedinjenju nam na najbolji način pokazuju koliko su tadašnje generacije srpskog naroda bile velike u svakom smislu", rekao je Obradović.

Potpredsednik DS S koji je ipredsednik novosadskog odbora te stranke Borko Ilić je rekao da današnji dan ne treba da obeležavaju političke stranke već da ovaj datum mora biti državni praznik.

"Ovaj datum ne treba samo da se slavi u Sremu, Banatu, Bačkoj i Baranji, već treba da se slavi i u Nišu, Požarevcu, Užicu, Kosovskoj Mitrovici i svim gradovima u Srbiji jer je značaj dešavanja koja su se dogodila na današnji dan 1918. godine ogroman za celu Srbiju i sav srpski narod", rekao je Ilić.

On je istakao da je na današnji dan pre 97 godina srpski narod severno od Save i Dunava jasno i glasno rekao: "Nećemo u Zagreb, hoćemo u Beograd".

Član predsedništva Dveri, Ivan Kostić je rekao da je generacija Srba koja je ostvarila prisajedinjenje, bez dileme generacija pobednika koja je omogućila da po prvi put naslednici slavnih ratnika Šajkaša stanu pod srpsku zastavu.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.