DSS i Dveri: Rešićemo probleme građana zaduženih u švajcarcima

Izvor: RTS, 14.Apr.2016, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS i Dveri: Rešićemo probleme građana zaduženih u "švajcarcima"

Predsednici Demokratske stanke Srbije i Srpskog pokreta Dveri, Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović, potpisali su za Udruženjem bankrarskih klijenata "Efektiva" Deklaraciju kojom se obavezuju da će pomoći da se reši problem građana zaduženih kreditima u švarcarskim francima.
"Oko 20.000 porodica u Srbiji je u riziku da padne u dužničko ropstvo i bude isterano iz svojih stanova koje ne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mogu da plaćaju jer su se zadužili u švajarskim francima", rekla je Sanda Rašković Ivić, na konferenciji za novinare, ispred zgrade Vlade gde članovi "Efektive" danima kampuju u znak protesta.
Prema njenim rečima, potrebno je da se kompletan dug koji svaka od ovih porodica ima pretvori u dug u evrima, na dan kada je uziman kredit.
Istakla je da Narodna banka Srbije nije ništa učinila da ovim građanima reši problem iako zna da su mnoge banke plasirale švajcarce, a uzimale evre i tako zarađivale i opljačkale građane.
Obradović je rekao da patriotska koalicija podržava "Efektivu" da se otkrije istina o pljački građana Srbije koju čine strane banke sa "najvećim kamatnim stopama u čitavoj Evropi i deru kožu sa leđa građana".
Mi razmišljamo i o tome da treba sve kredite indeksirane u stranim valutama vratiti u dinar, u našu domaću valutu, da bankarski zelenaši ne bi uzimali svoje provizije na valutnim razlikama, rekao je Obradović.
Prema njegovim rečima, namera je da se donese zakon o zaštiti prezaduženih porodica kako niko neće smeti da im oduzima dom i šalje na ulicu kada nisu u prilici da vrate svoje kredite, plaćaju komunalne usluge, jer su ostali bez posla u pljačkaškim privatizacijama i na drugi način.
Mi ćemo, tim zakonom, deo dugova otpisati, a ostatak dugovanja reprogramirati za vreme kada budu porodice ponovo platežno sposobne i mogu da vrate svoje kredite, kaže Obradović.
Obradović je dodao da bi banke u Srbiji trebalo dodatno oporezovati jer one moraju da podele krizu sa građanima i privredom.
Predsednik "Efektive" Dejan Gavrilović je zahvalio na podršci da se reši problem koji zaduženi u švajcarskim francima imaju, napominjući da je takav problem već rešen svuda u regionu, ali ne i u Srbiji, navodeći da je Efektiva pozvala sve stranke da pomognu.
Potpisnici se Deklaracijom obavezuju da će nakon izbora, ukoliko budu u vlasti, u roku od 30 dana od formiranja Vlade, doneti Zakon o konverziji kredita indeksiranih u švajcarskim francima u kredite indeksirane u evrima po paritetu koji je važio na dan kada su krediti odobreni.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.