Žene u crnom traže dan sećanja na genocid u Srebrenici

Izvor: RTS, 11.Jun.2015, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Žene u crnom" traže dan sećanja na genocid u Srebrenici

Organizacija "Žene u crnom" je od Vlade, Skupštine i predsednika Srbije zatražila da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici, izvršen pre 20 godina.
"Očigledno je da država nema dovoljno političke volje i moralnog kapaciteta da iskaže solidarnost sa žrtvama", rekla je predsednica "Žena u crnom" Staša Zajović i podsetila da ta nevladina organizacija svoj zahtev da se obeleži >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dan kada se desio zločin u Srebrenici, upućuje već šestu godinu za redom, prenosi Beta.

Aktivistkinje "Žena u crnom" danas su Vladi i Skupštini prosledile otvoreno pismo sa apelom da se 11. jul proglasi Danom sećanja, a pokušale su da zahtev uruče i u Predsedništvu Srbije, ali im je tamo rečeno da to mogu da učine u posebnoj službi za predstavke i projekte Predsednika Republike.
"Mi nemamo nikakav projekat sa predsednikom Srbije", rekla je Zajović i apelovala na Nikolića da odgovori na njihov zahtev.
U pismu najvišim državnim institucijama napominje se da je „dvadeset godina prošlo od kada je Vojska Republike Srpske, predvođena generalom i haškim optuženikom Ratkom Mladićem, a uz svaku vrstu pomoći režima Slobodana Miloševića, počinila jedini genocid u Evropi posle Drugog svetskog rata. Ubijena su 8.372 čoveka".
"Šest godina je prošlo od kada je Evropski parlament usvojio Rezoluciju o 11. julu - Danu sećanja na genocid u Srebrenici i pozvao države Zapadnog Balkana da ga i one proglase i na dostojan način obeležavaju godišnjicu ovog događaja", podsetile su "Žene u crnom".
Podsetile su i na to da je pre pet godina Skupština Srbije donela Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, ali time nije prekinula ćutanje o genocidu, i Srbija nije na dostojan način odala poštu žrtvama u Srebrenici.
"Prekinite ćutanje i proglasite 11. jul. Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdili su da je u Srebrenici počinjen genocid", poručile su "Žene u crnom".
U otvorenom pismu ukazale su da "je kontinuirano negiranje broja ubijenih i prećutkivanje genocida, ravno kršenju odluka međunarodnih institucija pravde", a državne institucije još jednom su pozvane da poštuju odluke tih institucija i da pokažu da im je stalo do dobrosusedskih odnosa, mira i poverenja u regionu.
U znak podsećanja na predstojeću dvadesetogodišnjicu zločina u Srebrenici, aktivistkinje su ispred Predsedništva Srbije održale performans držeći 20 ogledala, kako bi se "Srbija pogledala u ogledalu i u odrazu videla i Srebrenicu".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žene u crnom ispred zgrade Predsedništva

Izvor: Beta Video, 11.Jun.2015

BEOGRAD - Aktivistkinje Žena u crnom danas su održale preformans ispred Predsedništva Srbije, zahtevajući od predsednika Srbije Tomislava Nikolića da odgrovori na njihov zahtev da se 11.jul proglasi za Dan sećanja na genocid u Srebrenici. (pokrivalice)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Zahtev Žena u crnom

Izvor: Akter, 11.Jun.2015

Organizacija Žene u crnom danas je od Vlade, Skupštine i predsednika Srbije zatražila da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici, izvršen pre 20 godina.."Očigledno je da država nema dovoljno političke volje i moralnog kapaciteta da iskaže solidarnost sa žrtvama", kazala je...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.