Zbog vrućine više posla za kardiologe i interniste

Izvor: RTS, 21.Jul.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog vrućine više posla za kardiologe i interniste

Tropski talas doneo je i veći broj poziva službama hitne medicinske pomoći širom Srbije, ali i povećan broj pregleda i intervencija u našim bolnicama i kliničkim centrima. Milika Ašanin, direktor Urgentnog centra KCS, kaže za RTS da najviše posla ovih dana imaju kardiolozi i lekari opšte medicine.
Direktor Urgentnog centra KCS Milika Ašanin je, gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je ta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ustanova juče obavila 652 pregleda, a najčešće su dolazile osobe starije od 65 godina, koje su dehidrirane i iscrpljenje.

"Oni najčešće dolaze zbog kardiovaskularnih bolesti. U prijemnim ambulantama pojačan je broj pregleda. Takođe, i u opštoj internističkoj nezi, gde se primaju bolesnici sa opštim problemima", navodi Ašanin.
Sumnja se da je vrućina juče odnela i prvu žrtvu u Leskovcu. Ašanin navodi da je, ipak, teško dovesti u vezu velike vrućine sa smrtnih ishodima.
Kada je reč o ortopedskim povredama, direktor Urgentnog centra podseća da od februara ima sve više povređenih, a da je u julu broj povreda u zenitu.
"Imamo povećan broj poljskih radova, pojačan saobraćaj. Tokom proteklih mesec dana pregledali smo 650 teže povređenih i primili 150 osoba", navodi Ašanin.
Ašanin navodi da pacijenti ne treba da strahuju od vrućina u sobama Urgentnog centra jer je u operacionom bloku i na intenzivnim negama klimatizacija stabilna.
Govoreći o migrantima koji kroz Beograd prolaze na putu do Zapadne Evrope, direktor Urgentnog centra kaže da je ta ustanova spremna za priliv takvih pacijenata.
"Oni su dobro zbrinuti na svojoj trasi. Dolaze iz rizičnih prostora. To su ispcrpljeni pacijenti, skloni dehidrataciji, povređivanju. Nismo imali problema do sad", ukazuje Ašanin.
Direktor Urgentog centra podseća da su ta ustanova i Klinički centar realizovali dva konkursa za zaposlenje, da su primljeni novi lekari, tehničari, ali da je potrebno još kadra.
Direktor Urgentnog centra ukazuje da je nabavka angio-sale prioritet za tu ustanovu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.