Izvor: B92, 30.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za podizanje spomenika Nemcima stradalim u logorima

Sombor -- Delegacija Svetskog saveza podunavskih Nemaca zatražila je u sredu od Skupštine opštine Sombor i Mesne zajednice Gakovo dozvolu za podizanje spomen obeležja sa krstom na masovnoj grobnici Nemaca u Gakovu. "Načelni dogovor postignut je pre oko godinu dana kada su Gakovo obišli bivši logoraši tog logora, ali i drugih nemačkih logora u Jugoslaviji", rekao je Beti predsednik Svetskog saveza podunavskih Nemaca Rudolf Rajman.

Podizanje obeležja sa krstom prvi je spomenik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u okviru izgradnje memorijalnog kompleksa - znaka sećanja na nekoliko hiljada Nemaca stradalih u Gakovu i susednom Kruševlju. Slična spomen obeležja postoje u Knićanima, u kojima je stradalo oko 12.000 Nemaca i u Kikindi.

Gakovački logor postojao je od 1944. do 1948. godine. U njemu je stradalo 9.600 Nemaca, a u susednom Kruševlju 2.600. Nakon zatvaranja logora, pedesetih godina prošlog veka, Gakovo je naseljeno stanovništvom iz Bosne, a Kruševlje je gotovo napušteno. Kako ističu u Svetskom savezu podunavskih Nemaca u logorima nekadašnje Jugoslavije posle Drugog svetskog rata stradalo je od gladi, zime, iscrpljenosti i bolesti oko 80.000 Nemaca, pre svega žena i dece.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.