Izvor: RTS, 26.Feb.2021, 21:58

Virtuelni napadi, "glok" i M-70 – kako se kadeti Vojne akademije obučavaju za pucanje u realnosti

Već nekoliko godina kadeti na Vojnoj akademiji obučavaju se u simulacionoj streljani. Njih 15 vežba istovremeno, sa pravim oružjem, ali bez bojeve municije. Tek kada savladaju tu prepreku mogu da se obučavaju i za rukovanje vatrenim oružjem. I ekipa RTS-a bila je na treningu u jedinoj streljani tog tipa na Balkanu.
Napad terorista u Avganistanu. U arsenalu automatska puška M-70, pištolji glok-17 i CZ-99. Umesto fragova, kao u nekim igricama, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << specifičnih poena, u ovoj sceni strelci zaslužuju ocene. Osećaj tokom pucanja je identičan kao u realnim okolnostima.

Adrijan Molnar, kadet 4. godine Vojne akademije, ističe da dobro poznavanje oružja podrazmeva i dobru spremu i da kroz teorijsku nastavu imaju mogućnost da iskuse nova znanja, kako bi pokazali bolje znanje u kampovima tokom leta.
Sara Lisinac, kadetkinja 4. godine, kaže da mogu da koriste različite uslove i da onda znaju kako i šta da urade u pravoj situaciji.
Nikola Zdravković, takođe sa 4. godine, smatra da je za sve pripadnike Akademije važno poznavanje naoružanja, jer je i sada i kasnije po samoj prirodi posla bitno da budu ti koji najbolje gađaju i poznaju naoružanje.
U streljani se koriste pravi pištolji, ali je umesto šaržera mini gasna boca.
Na mestu cevi je lasarski adapter, koji omogućava da se na platnu registruje svaki pogodak ili promašaj.
Za razliku od drugih streljana istog tipa, pištolji nisu povezani kablom, pa i strelci imaju više mogućnosti.
"Otkako smo počeli da je koristimo, uočavamo napredak" Major Željko Jokić, nastavnik na Katedri za naoružanje i vojnu opremu, kaže da je to spona između teorije i bojevog gađanja.
"Da bi izašli na bojevo gađanje, moraju da ispune određen broj gađanja ovde. Otkako smo počeli da je koristimo, uočavamo napredak u gađanju", navodi Jokić.
Moguće je prilagoditi mete, ugao gađanja u zavisnosti da li strelac stoji, kleči ili leži, razdaljinu, kao i druge faktore koji utiču na pogodak.
Za razliku od drugih streljana, tu strelci imaju mogućnost da gađaju u različitim vremenskim uslovima.
To znači da u sceni u kojoj su prisutni i vetar i kiša, možda neće pogoditi metu, već će pogoditi u odnosu na pravac vetra nekoliko metara levo ili desno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.