Uknjižba nepokretnosti od sada kod javnog beležnika

Izvor: RTS, 01.Jul.2018, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uknjižba nepokretnosti od sada kod javnog beležnika

Građani Srbije od sada mogu da uknjižbu nepokretnosti i uvod u poresku evidenciju obavljaju na jednom mestu - u kancelariji javnog beležnika, koji će po službenoj dužnosti vršiti upis imovine u Katastar.
Naime, javni beležnici od danas primenjuju elektronsku aplikaciju za dostavu isprava koje se odnose na poslove prometa nepokretnosti i to nadležnoj službi za katastar nepokretnosti, Poreskoj upravi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i poreskim administracijama lokalnih samouprava - opština i gradova.Tako će već prvog julskog radnog dana, prilikom kupovanja nepokretnosti - stana, placa, zemljišta, građani moći da kod javnog beležnika uknjiže svoju nekretninu i uvedu je u poresku evidenciju na licu mesta, bez odlaska u nadležne službe Katastra i Poreske uprave, opštinske ili gradske uprave, kao što su to morali da čine do sada.
Kancelarije javnog beležnika preuzele su obavezu da primerke isprava - ugovora o kupoprodaji, ugovora o poklonu i drugo, umesto građana u elektronskom obliku dostavljaju nadležnim službama putem aplikacije "Promet nepokretnosti".
Time je, kako je ranije ukazalo Ministarstvo pravde, Kancelarija javnog beležnika postala dovoljna tačka za pristup građana u vezi sa svim obavezama koje se odnose na overu ugovora o prometu nepokretnost.
Nova aplikacija za javne beležnike - "Promet nepokretnosti" koju je izradilo Ministarstvo pravde, koristi podatke i šifarnike Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i podatke o prometu nepokretnosti putem veb servisa automatski šalje aplikaciji e-šalter.
Pored toga što pojednostavljuje usluge prometa nepokretnosti građanima, nova aplikacija omogućava državnim organima da podatke dobiju istog dana u mašinski čitljivom jeziku, te se proces automatizuje i štedi se vreme na obradi predmeta u Katastru.
Aplikacija u potpunosti podržava obavezu elektronske dostave koju javni beležnici imaju od 1. jula, prema Zakonu o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, napominje ministarstvo.
Kancelarije javnih beležnika rade od 9.00 do 17.00 sati svakog radnog dana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.