Udruženja: Nacrt zakona o nestalim bebama sraman

Izvor: Akter, 24.Avg.2015, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženja: Nacrt zakona o nestalim bebama sraman

Predstavnici dva udruženja roditelja i rođaka beba nestalih iz porodilišta u Srbiji ocenili su danas da je Nacrt zakona o nestalim bebama sraman i neustavan i da se ne sme naći u skupštinskoj proceduri niti biti usvojen, jer ne doprinosi saznavanju istine o tome šta se desilo s tom decom

Oni ocenjuju da nacrt zakona ide u pravcu udaljavaju od istrage o nestalim bebama iz porodilišta, i da se više približavaju obeštećenju roditelja što nije njihova želja ni cilj, već >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << im je clj istina o tome gde su im deca.

Predstavnica Beogradske grupe roditelja, Mirjana Novokmet ukazala je da je država napravila nacrt zakona bez saglasnosti i učešća predstavnika udruženja i da ih je na sastanak pozvala kada je sve bilo napisano.

"Nacrt ne štiti prava roditelja, već nas sprečava i ograničava da dođemo do istine o našoj deci. U nacrtu nisu propisana posebna pravila za dokazivanje i utvrđivanje svih okolnosti koje bi dovele od istine o tome gde se nalaze naša deca", istakla je Novokmet na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ona je navela da je u nacrtu navedeno i da istragu obavljaju specijalne jedinice MUP-a i istakla da bi te jedinice morale da imaju šira ovlašćenja jer  iste takve jedinice MUP-a svih ovih godina nisu uradile ništa.

Po njenim rečima, najveći šok i velika diskriminacija u nacrtu zakona je ograničenje podnošenje predloga roditelja o slučaju nestanja beba na period od 1.januara 1970. godine do 9. septembra 2013. godine.

Kako je navela, za to udruženje je neprihvatljivo i da država ima obavezu samo prema onim roditeljima koji su se obraćali institucijama navodeći da postoje i oni koji su to učinili, ali nemaju pisani trag o tome, već samo usmene odgovore.

Novokmet je kazala da je potrebno omogućiti i da predlog mogu podneti i deca koja su usvojena i žele da saznaju svoje biološko poreklo, a ne samo da predlog mogu podneti roditelji, braća, sestre, babe i dede.

Ona je napomenula da roditelji koji smatraju da su im deca oteta, nisu videli, ni identifikovali svoje bebe za koje se tvrdi da su mrtvorođene, niti su ih sahranili, i upitala ko je nalagodavac takve prakse.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja za istinu i pravdu o bebama, Radiša Pavlović upitao je šta sprečava istragu o tim slučajevima po već propisanom Krivičnom zakoniku, istakao da nisu potrebni novi zakoni i javne rasprave i ocenio da je to samo gubljenje dragocenog vremena.

"Ta deca rastu, a mi starimo. Novi zakon je samo zamajavanje roditelja i gubljenje vremena", rekao je Pavlović.

On je kazao da treba ustanoviti nezavisno telo koje bi se bavilo tim slučajevima, a u kome bi bila sva udruženja, zaštitnik građana, poverenik za informacije od javnog značaja i predstavnici policije i tužilaštva, kako se ništa ne bi moglo sakriti.

Pavlović je optužio državne organe da učestvuju u zataškavanju istine o nestalim bebama.

Po najavama predstavnika udruženja, oni će početi proteste ukoliko zakon udje u skupštinsku proceduru.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Nacrt zakona o nestalim bebama sraman i ne sme biti usvojen

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Avg.2015

Predstavnici dva udruženja roditelja i rođaka beba nestalih iz porodilišta u Srbiji ocenili su danas da je Nacrt zakona o nestalim bebama sraman i neustavan i da se ne sme naći u skupštinskoj proceduri niti biti usvojen, jer ne doprinosi saznavanju istine o tome šta se desilo s tom decom...Oni...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.