Vesti

0

Nacrt zakona o nestalim bebama sraman i ne sme biti usvojen

Autor: IG

Izvor: Beta

Nacrt zakona o nestalim bebama sraman i ne sme biti usvojen

Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Zestić

Oni ocenjuju da nacrt zakona ide u pravcu udaljavaju od istrage o nestalim bebama iz porodilišta, i da se više približavaju obeštećenju roditelja što nije njihova želja ni cilj, već im je clj istina o tome gde su im deca.

Predstavnica Beogradske grupe roditelja, Mirjana Novokmet ukazala je da je država napravila nacrt zakona bez saglasnosti i učešća predstavnika udruženja i da ih je na sastanak pozvala kada je sve bilo napisano.

"Nacrt ne štiti prava roditelja, već nas sprečava i ograničava da dođemo do istine o našoj deci. U nacrtu nisu propisana posebna pravila za dokazivanje i utvrđivanje svih okolnosti koje bi dovele od istine o tome gde se nalaze naša deca", istakla je Novokmet na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ona je navela da je u nacrtu navedeno i da istragu obavljaju specijalne jedinice MUP-a i istakla da bi te jedinice morale da imaju šira ovlašćenja jer ; iste takve jedinice MUP-a svih ovih godina nisu uradile ništa.

Po njenim rečima, najveći šok i velika diskriminacija u nacrtu zakona je ograničenje podnošenje predloga roditelja o slučaju nestanja beba na period od 1.januara 1970. godine do 9. septembra 2013. godine.

Kako je navela, za to udruženje je neprihvatljivo i da država ima obavezu samo prema onim roditeljima koji su se obraćali institucijama navodeći da postoje i oni koji su to učinili, ali nemaju pisani trag o tome, već samo usmene odgovore.

Novokmet je kazala da je potrebno omogućiti i da predlog mogu podneti i deca koja su usvojena i žele da saznaju svoje biološko poreklo, a ne samo da predlog mogu podneti roditelji, braća, sestre, babe i dede.

Foto: Tanjug/Zoran Zestić

Ona je napomenula da roditelji koji smatraju da su im deca oteta, nisu videli, ni identifikovali svoje bebe za koje se tvrdi da su mrtvorođene, niti su ih sahranili, i upitala ko je nalagodavac takve prakse.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja za istinu i pravdu o bebama, Radiša Pavlović upitao je šta sprečava istragu o tim slučajevima po već propisanom Krivičnom zakoniku, istakao da nisu potrebni novi zakoni i javne rasprave i ocenio da je to samo gubljenje dragocenog vremena.

"Ta deca rastu, a mi starimo. Novi zakon je samo zamajavanje roditelja i gubljenje vremena", rekao je Pavlović.

On je kazao da treba ustanoviti nezavisno telo koje bi se bavilo tim slučajevima, a u kome bi bila sva udruženja, zaštitnik građana, poverenik za informacije od javnog značaja i predstavnici policije i tužilaštva, kako se ništa ne bi moglo sakriti.

Pavlović je optužio državne organe da učestvuju u zataškavanju istine o nestalim bebama.

Po najavama predstavnika udruženja, oni će početi proteste ukoliko zakon udje u skupštinsku proceduru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR