U praksi nema medijskih sloboda u Srbiji

Izvor: BKTV News, 10.Maj.2012, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U praksi nema medijskih sloboda u Srbiji

U Srbiji se u potpunosti ostvaruju samo četiri od 27 evropskih standarda medijskih sloboda i to sloboda ulaska u novinarsku profesiju, sloboda pristupa internetu i stranim medijima, razdvojenost učešća u izvršnim organima vlasti od profesionalnog obavljanja medijskih poslova i ograničenost prava medija na ekskluzivno izveštavanje o događajima od izuzetnog javnog značaja, navodi se u izveštaju „Indikatori za medije u demokratiji“.
Kako se navodi u izveštaju koji će biti predstavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sledeće sedmice, „za većinu ostalih evropskih standarda postoji relativno dobra zakonska potpora, ali se oni u praksi ne ostvaruju na potpun ili neproblematičan način“. „Drastična odstupanja od evropskih standarda postoje u oblasti medijske ekonomije i nezavisnosti medija od političkih uticaja, kao i radno-socijalnih prava i bezbednosti novinara“, ističe se u ovom dokumentu.
Istraživanje još pokazuje i da su od ukupno oko pet miliona evra državnih sredstava sa gotovo četiri miliona finansirane tekuće aktivnosti četiri javna medijska preduzeća, a sa jednim milionom projekti više od 200 medija.
„Registrovana su 73 slučaja drastičnog kršenja medijskih sloboda i prava, od toga devet fizičkih napada na novinare, 18 pretnji ugrožavanja sigurnosti i četiri smene glavnih urednika ili direktora medija. Svega dva odsto od 240 anketiranih glavnih urednika informativnih medija smatra da su medijske slobode i novinarska prava potpuno ostvarivana tokom godine“, navedeno je u izveštaju.
Prema rezultatima istraživanja, u 72 odsto anketiranih medija prosečna plata je iznosila do 30.000 dinara, a u svega tri odsto više od 50.000 dinara. Dodaje se i da 70 odsto anketiranih partijskih funkcionera iz vlasti i opozicije smatra da mediji ne poštuju princip ravnopravnosti u političkom izveštavanju, dok 92 odsto glavnih urednika medija smatra da njihovi mediji to čine.
Ovaj izveštaj o medijskim slobodama u Srbiji rezultat je zajedničkog rada organizacija Civil Rights Defenders, ANEM, NUNS, NDNV i Lokal pres.
Izvor: Agencije
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.