Tereni za paraglajding u okolini Niša među najboljima u svetu

Izvor: RTS, 19.Jun.2017, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tereni za paraglajding u okolini Niša među najboljima u svetu

U Nišu je počeo Svetski kup u paraglajdingu koji je okupio letače iz trideset zemalja. Nišlije će moći da gledaju letove do 24. juna.
Povoljan vetar i visoka oblačnost, dovoljni su da nebo zaposednu paraglajderi. Sa brda Koritnik iznad Niške banje poletelo je 130 pilota paraglajdera iz 30 zemalja sveta – osećaj koji, kažu oni, može da razume samo onaj ko ga doživi.

"Predivno je, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osećaj slobode, osećaj letenja, divno je iz vazduha gledati različite predele", kaže Emešef Fodor iz Rumunije.
Francuski paraglajderista Lukas Ganadin ističe da voli da bude u vazduhu, i prirodi. "Rizično jeste, ali ne mnogo. Onoliko koliko sam dozvoliš", dodaje Ganadin.
Ovo je druga od pet trka u pet zemalja u okviru Svetskog kupa. Tereni u okolini Niša imaju optimalnu visinu, dobru orijentaciju, termičnost i odgovarajuću ružu vetrova.
"Taj teren spada u vodeće. Piloti znaju za njega, upisan je u svetsku mapu. Paraglajderisti vole da dođu čak i lete čak i kada nema takmičenja", napominje Goran Vučković iz Vazduhoplovnog saveza Srbije.
Piloti paraglajdera takmiče se u disciplini prelet u kojoj lete od Niške banje do Vlasotinca sa šest okretnih tačaka, ukupno 70 kilometara.
"Fenomenalno je kada letiš sa pilotima svetskog nivoa, kada sate provodiš u vazduhu, iz visina možeš da vidiš divne predele. Zaista volim da letim, a ovaj teren pruža puno zadovoljstvo", kaže Igor Zigen iz Kazahstana.
Svaki pilot satelitski se prati, tako da se u svakom trenutnku zna njegova pozicija, a preleti se uživo prenose na sajtu takmičenja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tereni za paraglajding u okolini Niša među najboljima u svetu

Izvor: JuznaSrbija.info, 19.Jun.2017

U Nišu je počeo Svetski kup u paraglajdingu koji je okupio letače iz trideset zemalja. Nišlije će moći da gledaju letove do 24. juna...Povoljan vetar i visoka oblačnost, dovoljni su da nebo zaposednu paraglajderi. Sa brda Koritnik iznad Niške banje poletelo je 130 pilota paraglajdera iz 30 zemalja...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Nebeski spektakl iznad Niša

Izvor: Večernje novosti, 20.Jun.2017, 18:20

Na brdu Koritnik kod Niške banje počeo Svetski kup u Paraglajdingu, na kojem se okupilo više od 200 letača. Učesnici iz trideset zemalja, zbog loših vremenskih prilika, nisu stigli do cilja U NIŠU je počeo Svetski kup u paraglajdingu koji je okupio više od 200 letača iz...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.