Nebeski spektakl iznad Niša

Jelena Ćosin

20. 06. 2017. u 18:00

Na brdu Koritnik kod Niške banje počeo Svetski kup u Paraglajdingu, na kojem se okupilo više od 200 letača. Učesnici iz trideset zemalja, zbog loših vremenskih prilika, nisu stigli do cilja

Небески спектакл изнад Ниша

Foto J. Ćosin

U NIŠU je počeo Svetski kup u paraglajdingu koji je okupio više od 200 letača iz trideset zemalja. Sa brda Koritnik iznad Niške Banje, oni su prvog dana takmičenja poleteli u pravcu Vlasotinca, ali zbog loših vremenskih uslova i jakog vetra nisu stigli do cilja.

U vazdušnim trkama od 70 do 100 kilometara, piloti će se do 24. juna nadmetati u letelicama koje nemaju motore i to u periodu od dva i po do četiri sata. Oni će iz pravca Niša leteti prema Pirotu, Zaječaru, Vlasotincu, Vranju i Dimitrovgradu.

Prema rečima Milice Kljajić iz Vazduhoplovnog saveza Srbije, cilj je bio dodirnuti pet tačaka u vazduhu, a troje paraglajderista je bilo veoma blizu cilja.

- Ipak, niko nije uspeo da zadatak ispuni do kraja. Trojica pilota su bila prilično blizu, ali su i oni sleteli pre cilja. Danas se očekuje da bude duža trka, 70-80 kilometara, jer je jako lepo vreme - kaže Kljajićeva.

Generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije i direktor takmičenja Željko Ovuka izjavio je da je Svetski kup u Nišu, koji je ove godine domaćin, okupio najbolje pilote sa svih kontinenata, od kojih su favoriti Francuzi, Italijani, Agrentinci i Brazilci.

On je podsetio da su naši piloti paraglajderi vicešampioni u disciplini precizno sletanje, ali da bi mogli da se na ovom Svetskom kupu popnu na pobedničko postolje i u preletu.

- Bio bi to veliki uspeh za naše takmičare, jer poređenja radi, naša zemlja ima 300 pilota paraglajdera, a Francuska 35.000 - istakao je Ovuka.

Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati šest pilota - Vladimir Bačanin, Srđan Ristanović, Dragan Martinović, Predrag Dudić, Srđan Kesić i Milan Stević. Takmičenje su podržali Vlada Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Sportski savez Srbije, grad Niš i opština Pantelej.


- Možda prvi put u istoriji vazduhoplovstva sada ćemo na nebu imati 122 pilota paraglajdera i velike avione koji sleću na niški aerodrom, ali verujemo da će sve biti dobro urađeno, jer imamo dobru saradnju sa kontrolom letenja - rekao je Ovuka.

Srbija je jedna od pet zemalja, uz Francusku, Švajcarsku, Brazil i Ekvador, u kojoj se ove godine organizuje Svetski kup u paraglajdingu.

RUŽA VETROVA

TERENI oko Niša među najboljima su u svetu za paraglajding.

To potvrđuje i Željko Ovuka. Prema njegovim rečima područja oko Niša su među najboljim u jugoistočnoj Evropi, jer imaju optimalnu visinu, dobru orijentaciju, termičnost i odgovarajuću ružu vetrova, što je razlog zbog koga su se na ovom mestu okupili najbolji u ovom sportu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)