Paraglajderi iz celog sveta lete iznad Niša

Izvor: B92, 20.Jun.2017, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paraglajderi iz celog sveta lete iznad Niša

Niš je ove nedelje centar svetskog paraglajdinga. Više od 120 najboljih pilota paraglajdera iz tridesetak zemalja učestvuje na Svetskom kupu u disciplini prelet. Koritnik iznad Niške banje.

Poslednje pripreme pred let, pogled u nebo u isčekivanju povoljnih vremenskih uslova. Uzletanje i osećaj koji je, kažu, neopisiv.

"Ne postoji ništa čime bismo to mogli da uporedimo, taj nivo adrenalina, osećaj dok letite, to je nešto nezamenljivo", kaže paraglajder Dragan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Martinović.

Pogledom iz ptičje perspektive i slobodom koju letenje pruža opčinjeni su i Ernan Pitoko iz Argentine i Francuz Remi Monžino. Iako mnogi ovaj sport smatraju muškim, među takmičarima je i sve više dama.

Evgenija Bjelova, iz Rusije, kaže da ženama i nije baš lako u ovom sportu, jer je oprema veoma teška.

"Oko 33kg, ali mnogo je muškaraca tu da pomognu", dodaje ona.

Na nebu iznad jugoistočne Srbije, najbolji svetski piloti paraglajdera nadmeću se u preletu, jednoj od najtežih disciplina.

"Zato što ostajemo i šest sati u vazduhu, nemamo motor, trka traje u proseku 100 km, imamo par okretnih tačaka koje moramo da obiđemo, nosimo GPS koji beleži let i da li si obeležio sve tačke, ko prvi stigne do cilja, pobeđuje", navodi takmičar Predrag Dudić.

“U svakom trenutku moraš da razmišljaš o pravcu i jačini vetra, reljefu, zadacima, drugim pilotima”, dodaje Igor Zigin iz Kazahstana.

Srbija je jedna od pet destinacija u svetu u kojima se ove godine organizuje Svetski kup. Niš se već pokazao kao dobar domaćin 2006. godine.

"Nekako su ovi tereni malo zapostavljeni poslednjih godina, iako je teren oko Sićevačke klisure možda najbolji u jugoistočnoj Evropi, uz makedonsko Kruševo. Nadamo se da će u skorijoj budućnosti ovo postati prava svetska destinacija, to je važno za naš vazduhoplovni sport, ali i turizam", kaže generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije Željko Ovuka.

Mnogi ne znaju da su prvi letovi u Srbiji izvedeni nedaleko odavde, sa obronaka Svrljiških planina, iznad Oreovca, odakle će narednih dana poletati i učesnici Svetskog kupa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.