Izvor: Blic, 31.Mar.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi kiosci bez dozvole

ČAČAK - Nijedna kiosk u Čačku već tri godine nema dozvolu. Sve ranije izdate dozvole za postavljanje kioska istekle su pre tri godine, a u međuvremenu vlasnici su produžavali ugovore sa Javnim preduzećam „Gradac” i plaćaju zakup. U inspekciji navode da takvo produženje nije po zakonu i da će svi kiosci bez dozvole biti uklonjeni.

Gradske vlasti donele su u julu 2004. godine Odluku o postavljanju privremenih objekata na javnom zemljištu, ali do danas nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << donet program kojim bi se ova odluka precizirala. Kako su vlasnici kioska dok ne bude donet program postavljanja dobijali privremena rešenja o zakupu, koja su istekla 2006. godine, sada niko nema pravno valjanu dozvolu.

- Izrada ovog programa je u ingerenciji „Gradca”, ali još uvek se ne zna kada će on biti donet. S pravnog aspekta gledano, svi privremeni objekti u gradu su nelegalni i kao takvi bi trebalo da budu uklonjeni, ali odluku o tome mora doneti građevinska inspekcija - izjavila je Danka Jovanović, šefica odseka za urbanizam grada Čačka.

Ne postoje precizni podaci koliko je ovakvih objekata u Čačku, ali se zna da ih je najviše u zoni užeg centra grada.

- Jedan deo nelegalno postavljenih objekata je obrađen od strane inspekcije i doneta su rešenja za uklanjanje. Međutim, to ne možemo učiniti dok rešenja ne postanu pravosnažna, budući da su se vlasnici žalili sudu - kaže šef Uprave za inspekcijski nadzor, Stojan Vojinović.

Boban Mijailović je 2001. godine zakupio dva kioska, jedan na samom gradskom trgu, a drugi stotinak metara dalje od njega. Za to je platio tadašnjih 33.000 maraka. Zakup mu je istekao 2006, ali je u septembru iste godine sa „Gradcem” potpisao ugovor o produženju zakupa. Bez obzira što u inpekcijskim službama kažu da taj dokument nema pravnu validnost, Mijailović smatra mu je on dovoljna pravna zaštita od mogećeg uklanjanja objekta.

- „Gradcu” svakog meseca plaćam 2.600 dinara na ime zakupa, pa se pitam po kojoj osnovi je onda moj objekat nelegalan. Ova trafika je jedini izvor prihoda za moju porodicu i sa ovog mesta mogu da je sklone samo ako mi pre toga stave lisice na ruke. Napravio sam grešku kada sam sklonio svoj drugi kiosk, jer to niko sem mene nije uradio i tako nešto mi se sada neće ponoviti - kaže Mijailović. On dodaje da je njegova firma u neravnopravnom položaju u odnosu na druge trafike koje su se na trgu pojavile, kako kaže, preko noći, pre nepunih mesec dana.

- Ja sam za svoju trafiku, čiji je izgled bio strago propisan uslovima licitacije, platio u to vreme ogroman novac, a sada preko noći, bez ikakve dozvole niču polovni kiosci - kaže on.

Da bi ovakve priče bile izbegnute, šef Uprave za inspekcijski nadzor Stojan Vojinović najavljuje da povlašćenih neće biti.

- Kada sam došao na ovo mesto rekao sam da će mi svi građani biti jednaki i da neće biti ni privilegovanih, niti onih koji su navodno u nemilosti. Svi objekti za koje se ispostavi da su nelegalni biće uklonjeni - kaže on.

Saznajemo da programom „Gradca”, koji je u izradi već nekoliko godina, postavljanje kioska na gradskom trgu neće biti moguće, tako da će svi objekti biti uklonjeni iz strogog centra grada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.