Svetski dan zaštite ozonskog omotača

Izvor: RTS, 16.Sep.2010, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan zaštite ozonskog omotača

Svetski dan zaštite ozonskog omotača obeležen je u Srbiji s ciljem da se istakne značaj očuvanja ozonskog omotača i podstakne najmlađe stanovništvo da razmišlja o tome.

Širom sveta obeležen je Svetski dan zaštite ozonskog omotača. Ovom danu priključila se i Srbija sa ciljem da se istakne značaj očuvanja ozonskog omotača i podstakne najmlađe stanovništvo da razmišlja o tome.

Prema rečima koordinatorke ozonske kancelarije i šefa Odseka za zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vazduha u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Sonje Ružin današnji dan obeležen je u Osnovnoj školi "Lazar Savatić" u Zemunu, gde je najmlađim učenicima bio predstavljen projekat "Ozi i ja čuvamo planetu".

Naime, reče je o crtanom liku kako bi se najmađim učenicima predstavilo šta je ozonski omotač i na koji način se čuva.

Pored priredbe u okviru koje su predstavljene horske grupe najmlađih razreda i recitacija gde su učenici te škole pokazali svoja znanja o zaštiti životne sredine, najmlađima se obratio i državni sekretar Ministarstva životne sredine Bojan Đurić koji im je objasnio da je neophodno svakog dana voditi računa o svojoj okolini.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić kazao je da će paketi sa nastavnim sadržajima biti podeljeni za 400 škola u Srbiji i biti promovisani kroz predmet Čuvari prirode.

Svetski dan zaštite ozonskog omotača obeležava se od 1994. godine kada je potpisan Montrealski protokol kojim su predviđene konkretne aktivnosti zemalja i različiti projekti da bi se zaštitio taj omotač.

Ozonski omotač stvara se i razgrađuje u hemijskim reakcijama pod uticajem sunčeve svetlosti, na 10 do 50 km udaljenosti od površine Zemlje.

Standardna debljina ozonskog omotača je oko 3 milimetra, ali njegova debljina značajno varira usled postojećih štetnih uticaja .

Najveća ozonska rupa iznad Antartika

"Ozonska rupa"  prvi put je primećena osamdesetih godina prošlog veka, a utvrđeno je da su uzroci njenog nastanka fizičko- hemijski procesi, u kojima atomi hlora i broma iz freona i halona razgrađuju molekule ozona.

Najveća ozonska rupa zabeležena je 17. oktobra 2006. godine iznad Antartika i bila je velika 27,4 kilometara kvadratnih. Ozon oštećuju klima uređaji, sprejevi, veštačka đubriva, čak i aparati za gašenje požara.

Prema merenjima instrumenata za praćenje ozona sa Nasine svemirske platforme "Aura" debljina ozonskog omotača iznad Srbije iznosila je 1. septembra 2008. godine 292 Dobsonove jedinice, što znači da je debljina ozonskog omotača bila 2,92 milimetra.

Sa ciljem zaštite ozonskog omotača i naša Zemlja uskladila je svoju zakonsku regulativu sa međunarodnim protokolima i konvencijama.

Zakonom o zaštiti životne sredine propisano postupanje sa supstancama koje oštećuju ozonski omotač, pa je zabranjena proizvodnja, uvoz i izvoz supstanci koje oštećuju ozonski omotač, kao i proizvoda koji ih sadrže , osim ukoliko se koriste za posebne namene.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.