Izvor: Politika, 18.Dec.2014, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk se nastavlja, đaci možda bez zaključenih ocena

BEOGRAD – Sindikati prosvete nastavljaju štrajk, i u ponedeljak, 22. decembra potpuno će obustaviti rad u školama i održati proteste u većim gradovima, najavljeno je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Zbog nezadovoljstva pregovorima sa vladom, oni najavljuju i mogućnost nezaključivanja ocena i neizvestan početak drugog polugodišta.

„Ako vlada neće da uloži u obrazovanje, izgubiće obrazovanje”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rekao je predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

Sindikati su u zakonskom štrajku šestu nedelju i traže da im se ne smanjuje zarada, a čelnici četiri reprezentativne sindikalne organizacija su na zajedničkoj konferenciji zatražili od vlade da ubrza pregovore o njihovim zahtevima ako, kako su naveli, želi dobro prosveti Srbije.

U ponedeljak neće biti nastave u školama članicama Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika, Sindikata radnika u prosveti Srbije i Granskog sindikata „Nezavisnost”, u koje je učlanjeno oko 80 odsto zaposlenih u prosveti.

Članstvo sindikata protestovaće u ponedeljak na trgovima u većim gradovima u Srbiji, a okupljanje je predviđeno i na beogradskom Trgu Nikole Pašića a odatle i šetnja do sedišta vlade i Ministarstva prosvete.

Čelnici sindikata, na ponovljena pitanja novinara, međutim, nisu mogli precizno da navedu da li su izričiti u najavi da ne zaključuju ocene, s obzirom da na primer u Vojvodini raspust počinje u sredu i ocene su uglavnom već zaključene, a slično je i u ostatku Srbije gde se đaci raspuštaju 30. decembra.

Na skupu je rečeno da će ovih dana „biti na vezi” sa svojim članstvom po tom pitanju i objašnjeno da profesori zaključuju ocenu ali je ona izvesna i poslednju reč daje tek odeljenjsko veće.

Portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, smatrajući da je skandalozno što na teritoriji jedne države postoje dva školska kalendara, različita za vojvođanske đake i ostatak Srbije, istakla je da sindikat nikoga ne želi da stavi u neravnopravan položaj, time što će negde ocene biti zakljucne a negde možda ne.

Sindikati, kako kaže, štrajkom pogotovu ne žele da „žrtvuju decu”.

„Sve što radimo je u ineresu dece. Smisao štrajka nije u tome što su profesori razmaženi, histerični, nego da sutra naša deca u školama dobiju dobro obrazovanje”, rekla je Janković.

Ona smatra da u prosvetnom budžetu ima dovoljno novca i da se lako može pronaći 22 miliona evra koliko je godišnje potrebno da zarade prosvetara ostanu na istom nivou.

Za 2015. godinu za prosvetu je predviđen 121 milion evra, rekla je ona i navela da ogromnu stavku čine izdvajanja za sminare koji su, kako kaže, postali balast a ne potreba.

Čak je i Ministarstvo prosvete to uvidelo i pokušava da zaustavi ekspanziju besmislenih seminara, koje često drže ljudi koji nikad nisu ušli u učionicu, rekla je Janković.

Predsednik Granskog sindikata prosvete „Nezavisnost” Tomislav Živanović ističe da je nastavak štrajka upozorenje vladi da, kako kaže, ubrza pregovore sa sindikatima o njihovim zahtevima.

„Stanje u prosveti je katastrofalno”, rekao je Živanović, navodeći da je na primer plata spremačice na Aerodormu „Beograd” dva i po puta veća od nastavničke.

Potpredsednik Sindikata obrazovanja Srbije Radomir Šojanović podsetio je da je prosečna plata u prosveti 39.000, manja od republickog proseka.

Tanjug

objavljeno: 18.12.2014.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.