Šta spada u domen ljudskih prava?

Izvor: B92, 05.Nov.2011, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta spada u domen ljudskih prava?

Beograd -- Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da ubistvo policajca, iako je zločin, ne spada u domen ljudskih prava, sem ako iza tih ubistava ne stoji sama država.

Janković je, povodom napada na policiju, u autorskom tekstu u listu "Blic" ocenio da iza poziva ministra policije Ivice Dačića da oni koji se bave "ljudskim pravima" stanu u zaštitu ljudskih prava policajaca, kao što je to u slučaju kada policija prekorači ovlašćenja, stoji teza da se preteruje sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudskim pravima.

"Ljudska prava su ipak skup garantija uspostavljenih da štite građane od samovolje države i njenih službenika, dok je zaštita službenika, kao i građana od drugih građana oblast krivičnog, a ne ljudskih prava", naveo je Janković.

On je naveo da ljudska prava nisu smetnja zaštiti života policajaca i da policajci ne ginu zbog preterivanja u poštovanju ljudskih prava već zbog, kako je napisao, drugih stvari.

"Nema spora oko toga da je odgovor države prema nasilnicima slab, da je 'sistem' nedovoljno efikasan. Ali nije samo policajcima teško kada se treba odbraniti, građanima je još teže", ocenio je ombudsman, navodeći kao primer nasilje nad ženama u porodici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.