Siguran posao – put iz začaranog kruga porodičnog nasilja

Izvor: RTS, 21.Okt.2018, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siguran posao – put iz začaranog kruga porodičnog nasilja

Od početka godine ubijeno je 25 žena u porodičnom nasilju. Broj tek za četiri manji nego na kraju 2017. Iz začaranog kruga nasilja, mnoge teško izlaze. Najčešće zato što nemaju gde da odu, bez posla, a mnoge i bez kvalifikacije.
Dve godine je trpela nasilje u porodici. Počelo je, kaže, odmah posle prvog porođaja. Od odlaska je neretko odustajala, jer nije imala gde.

"Na početku sam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ga ispitivala, ja ni poslednju godinu škole nisam završila. Da probam da radim, da deca idu u vrtić, međutim on to nije želeo. Nisam imala pravo da kažem 'ja hoću to da radim', meni se ovaj posao ne sviđa, hoću svoju platu i svoj posao", kaže jedna od žena koja je potražila pomoć.
I ovo nije usamljen primer. U "Sigurnu kuću" najčeće dolaze žene koje su godinama bile suočene sa psihičkim, ekonomski i fizičkim nasiljem.
"Većina žena koja dođe u Sigurnu kuću ona ne radi ili nikad nisu ni radile i što je možda i najgore nemaju određene kvalifikacije. Uglavnom zapošljavaju na poslovima nekvalifikovanih radnika, da li je u pitanju čišćenje ili recimo pomoćni poslovi u pekari", kaže koordinatorka "Sigurne kuće" Vesna Stanojević.
Bolji posao znači i bolju zaradu. Priliku za to dobilo je 14 žena u Vranju. Za tri meseca prošle su obuke, dobile prve plate.
"Našli su mi posao koji mi odgovara, da sam zadovoljna, da imam svoj dinar. Želela bih da svaka žena u tome uspe. Nasilje u porodici može svako da prevaziđe", veruje jedna od žena koja je prošla obuku.
Da svaka žena prevaziđe i osamostali se ideja je bila tromesečnog projekta "Samostalni život". Poslodavci su takođe imali svoju računicu, dobijali su naknadu za troškove obuke.
"Devet žena i danas radi kod poslodavaca u Vranju. Po završetku projekta 30. juna jedna žena je dobila ugovor na neodređeno a u međuvremu još jedna", navodi Suzana Antić Rosić iz organizacije "SOS telefon" .
Bilo bi ih i više, kažu oni koji su na terenu, ali su potrebni trajnija rešenja.
"Sistemsko rešenje bi bilo da se one uvrste u neku kategoriju žena koje imaju prednost kod zapošljavanja. To je moguće i više puta je bila tema", smatra Vesna Stanojević.
Dok ne postane više od teme razgovara, žene u "Sigurnim kućama" nove kvalifikacije dobijaju samo u periodima trajanja različitih projekata. Za njih nema mogućnosti svake godine. Isto važi i za posao. Tada im ostaje da se uzdaju u dobru volju poslodavaca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.