SUDOVI BLAGI PREMA SILOVATELJIMA Selaković: Nešto nije u redu u sudskoj praksi, ispitaćemo to

Izvor: Blic, 15.Jul.2016, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUDOVI BLAGI PREMA SILOVATELJIMA Selaković: Nešto nije u redu u sudskoj praksi, ispitaćemo to

Očigledno je da nešto nije u redu u sudskoj praksi, ako ima izvršeno delo, utvrđena je krivica optuženog lica, potvrđena sudskom presudom, a izrečena kazna je ispod zakonskog minimuma, dok krivični zakonik u odredbama o ublažavanju kaže da se ne može ublažavati kazna za ta krivična dela, izjavio je danas ministar pravde Nikola Selaković.

On je, nakon sastanka povodom novih mera države u borbi protiv nasilja u porodici i društvu rekao da je za krivična dela silovanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obljube sa nemoćnim licem, obljube sa detetom, 2009. godine naročito uvedena apsolutna zabrana ublažavanja kazne.

- “Dakle, da ne možete da izreknete kaznu blažu od zakonskog minimuma, a mi ovde imamo situaciju da je u presudama donetim 2014. i 2015. godine, da su izricane kazne ispod zakonskog minimuma. Ne mogu da dam sebi za pravo da na osnovu ovoga izreknem konačnu ocenu, ali očigledno je da nešto nije u redu, ako imate izvršeno delo, utvrdili ste krivicu optuženog lica, potvrdili ste je sudskom presudom, a izrekli ste kaznu ispod zakonskog minimuma” - rekao je ministar pravde.

Pročitajte još

On je dodao i da će se dodatnom analizom utvrditi o čemu se radi, dok kaže da nije tačno da Srbija ima jednu od strožijih kaznenih politika.

- “Jedno je kaznena politika, a drugo je teorija, gde imamo propisane raspone od minimalne do maksimalne kazne. Naši sudovi, i to je nešto što je poznato, po čemu je Srbija upečatljiva u regionu, imaju blagu kaznenu politiku za određenu vrstu krivičnih dela. Ako imate uslovnu osudu za silovanje, znači ako lice za koje je utvrđeno da je nekoga silovalo, dobija uslovnu osudu, on će samo ako ponovo učini delo otići iza rešetaka” - istakao je Selaković.

Međutim, dodaje, da, budući da se prati i analizira kaznena politika naših sudova, ona je u prethodnih nekoliko godina, naročito 2015. godine pooštrena.

- “Naše sudije su se odvažile da izriču stroge kazne. Za krivično delo silovanja, prvi put smo 2015. imali više izrečenih kazni iznad zakonskog minimuma. Godine 2014. imali smo najveći broj kazni za krivično delo silovanja od godine do tri godine. Prvi put 2015. godine od tri do pet godina, i prvi put izricane više kazne u rasponu od deset do 20 godina, a to je prilično oštro postupanje sudova. U Srbiji 25 viših sudova ima različito izrečene kazne i to je ključ onoga o čemu govorimo - o neujednačenoj sudskoj praksi” - podvukao je ministar.

Ističe da je “nekome je pre sedam godina palo na pamet da napravi četiri apelaciona suda”, koji imaju potpuno različitu sudsku praksu i gde postupaju kao u četiri različite države.

- “I onda imamo jedno na području niške, drugo novosadske, treće beogradske i četvrto kragujevačke apelacije. Srbija je zemlja sa nešto više od sedam miliona stanovnika, a ima četiri apelaciona suda, plaća četiri sudske uprave i ima različitu sudsku praksu, Kaliforinija ima više od 80 miliona stanovnika, a jedan apelacioni sud i to je nešto što mora da se promeni” - rekao je Selaković.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.