SOS telefoni za različite probleme

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 14.Feb.2010, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SOS telefoni za različite probleme

BEOGRAD - Problemi sa alkoholizmom, nasiljem u porodici, narkomanijom ili u ljubavi možda neće biti rešeni pozivanjem SOS telefona, ali će građani od osobe sa "druge strane žice" zasigurno dobiti savet, potrebnu informaciju, psihološku podršku ili pravnu pomoć.

Samo jedan SOS telefon - namenjen deci - registrovan je u telefonskom imeniku, dok se za ostale brojeve građani koji traže pomoć moraju snaći tragajući internetom. Savete na tim linijama uglavnom daju obučeni volonteri, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << a najčešće im se javljaju oni koji nisu u prilici da pomoć potraže u specijalizovanim ustanovama ili jednostavno žele da problem podele s nekim, a da pri tome ostanu anonimni.

Većina SOS linija je otvorena tokom dana, ali su neke dostupne samo u popodnevnim časovima, pa se oni kojima je upravo njihova pomoć potrebna ponekada moraju "naoružati" strpljenjem. Međutim, ima i onih koji su za pitanja i savete na raspolaganju 24 sata dnevno, tokom cele godine, poput SOS "Halo za zdravu bebu", SOS za decu i JAZAS-a. Volonteri sa kojima su naši novinari razgovarali govorili su smireno, prijatnim, blagim tonom, iako boja glasa, kako su rekli, nije ključna za to radno mesto. Prednost se daje empatiji i spremnosti da se nekome pomogne.

Jedan od volontera na SOS liniji centra "Srce", koji pruža emotivnu podršku osobama sklonim samoubistvu, Bojana Samardžija kaže da najviše poziva imaju tokom praznika i krajem godine, kada se, kao po nepisanom pravilu, "svode računi".

- Sagovornicima ne dajemo savete, niti rešenja za probleme, jer bi na taj način preuzeli odgovornost. Nastojimo da sami uvide problem i reše ga - rekla je Samardžija.

Telefon "Srca" je dostupan od 14 do 23 časa, a najčešće ga pozivaju usamljene i depresivne osobe. Na volonterima je da prepoznaju da li neko od njih zaista ima nameru da izvrši samoubistvo i da ih, od toga, kroz razgovor odgovore. Najmlađa osoba koja im se obratila za pomoć imala je 14, a najstarija 80 godina.

Podršku i savete homoseksualci, biseksualne i transrodne osobe, kao i njihovi prijatelji ili članovi porodice mogu dobiti samo na jednom broju u Srbiji - SOS liniji LGBT, koja je otvorena dva puta nedeljno, od 19 do 22 časa.

- Njima je najzgodnije da zovu u večernjim satima, jer su sami kod kuće i slobodno mogu da govore o svojim problemima - kaže koordinator službe Milan Đurić i dodaje da njihov broj mesečno okrene čak 50 osoba.

Prema njegovim rečima, diskriminacija, kriza identiteta, strah od "razotkrivanja" među prijateljima, na poslu i u porodici, najčešći su problemi sa kojima se njihovi sagovornici susreću.

Jedan od SOS telefona koji građani najčešće pozivaju je "Halo za zdravu bebu", koji radi u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje. "Novopečeni" roditelji tu mogu da dobiju savete pedijatrijskih i patronažnih sestara, a koordinator službe Anđelka Kotević precizirala je da im se dnevno javi više od 300 roditelja.

Pomoć alkoholičarima i narkomanima

Pomoć putem SOS telefona nije uskraćena ni onima koji imaju probleme sa narkomanijom ili alkoholizmom. U Tele apel za narkomaniju Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici u Beogradu ne stiže puno poziva, ali su lekari koji daju savete na raspolaganju 24 sata dnevno. Alkoholičari pomoć mogu potražiti na telefonskoj liniji Dnevne bolnice za lečenje alkoholizma, koja postoji već 30 godina, a jedan od lekara Vladan Jugović rekao je da najčešće zovu članovi porodica koji traže savet kako da zavisnika motivišu da se leči.

Konsultanti Autonomnog ženskog centra, koji rade na SOS linijama, ponekad i ceo sat razgovaraju sa ženom, žrtvom porodičnog nasilja, u nameri da zadobiju njeno poverenje. U toku razgovara procenjuje se kakva je bezbednosna situacija u kojoj se žena nalazi i koliko brzo je potrebno reagovati, vodeći pritom računa o osećanjima i potrebama sagovornice.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.