SABLJE ZA NAJBOLJE OFICIRE Vučić: Ostajemo vojno neutralni i ne odustajemo od tradicionalnih prijateljstava ni pod pritiskom

Izvor: Blic, 07.Jul.2017, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SABLJE ZA NAJBOLJE OFICIRE Vučić: Ostajemo vojno neutralni i ne odustajemo od tradicionalnih prijateljstava ni pod pritiskom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas oficirske sablje trojici najboljih polaznika Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane i ponovio da će Srbija ostati trajno opredeljena za vojnu neutralnost i da neće odustajati od tradicionalnih prijateljstava.

- Naša zemlja neće odustajati pod bilo čijim pritiskom od svojih tradicionalnih prijateljstava, koje neće zasnivati samo na ljubavi prema književnicima i slikarima već i na dobrim ekonomskim zadacima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i dobroj odbrambenoj saradnji u budućnosti - rekao je Vučić na svečanosti u Domu Narodne skupštine.

Vučić je rekao da se Srbija ponosi novom generacijom oficira školovanih za najodgovornije dužnosti u sistemu odbrane jer je uverena da će oni čuvati slobodu i nezavisnost Srbije.

On je rekao da njima nijedan blok ne treba da bude bliži ili bolji jer je Srbija samo jedna i jer oni imaju zadatak da je zaštite i da rade u njenom interesu.

Vučić je ocenio da u globalnom smislu dolaze "smutna vremena" i da u tim vremenima postoji zadatak da se Srbija sačuva od svih pritisaka spolja.

Predsednik je rekao da je očuvanje mira i stabilnost njihov najteži i najvažniji zadatak, iako mnogi to uzimaju zdravo za gotovo.

- Ali to vaš zadatak čini težim i komplikovanijim. Ukoliko se nešto dogodi, vi i mi bićemo krivci. A ako se ne dogodi, niti ćete vi biti zaslužni, niti bilo ko od nas - rekao je on.

On je posebno zahvalio porodicama oficira koji su danas završili školovanje jer su ih podržavali i omogućili im da to uspešno obave.

- Srbija je dobila generaciju budućih lidera u sistemu odbrane na strategijskom i operativnom planu odlučivanja. Zato nemojte da smetnete sa uma jedno najvažnije - vi štitite ono što je najpreče. A ne postoji viša vrednost koju štitimo i branimo od slobode naših gradjana - rekao je Vučić i izrazio posebno zadovoljstvo zbog toga što je u toj klasi školovanje završilo i nekoliko oficira oružanih snaga BiH i Makedonije.

Temeljna modernizacija vojske

Vučić je rekao da među vojnicima nikada neće biti bogataša, ali da će im ove godine primanja biti značajno uvećana i da je u toku, kako se izrazio, "temeljna modernizacija vojske i namenske industrije".

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je danas oficirske sablje najboljim oficirima u 60. klasi Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, potpukovnicima Staniši Đikiću, Ivici Stankoviću i Predragu Jovičiću.

„Oficirske sablje trojici potpukovnika, koji su na osnovu propisanih kriterijuma postigli najbolje rezultate u klasi, uručene su na svečanosti u Skupštini Srbije, u prisustvu brojnih ministara, predstavnika Vojske Srbije.

Standardne sablje ostalim polaznicima 60. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojne akademije uručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin. U 60. klasu primljeno je 28 polaznika iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Iz snaga Bosne i Hercegovine na usavršavanje su primljena tri oficira, a iz Armije Makedonije dva oficira.

Na usavršavanje u 60. klasi, polaznici iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije upućeni su sa različitih dužnosti, kao što su komandant bataljona, pomoćnik komandanta za operacije, pomoćnik komandanta za podršku, načelnik odeljenja, načelnik odseka, rukovodilac grupe i referent u komandama različitog nivoa.

Polaznici se osposobljavaju za komandovanje jedinicama vojske ranga brigade i više rukovođenje organizacijskim jedinicama vojske, rukovođenje operativnim centrima Ministarstva odbrane i vođenje projekata u sistemu odbrane.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vučić: Nećemo odustati od tradicionalnih prijateljstava ni pod pritiskom

Izvor: Beta, 07.Jul.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas oficirske sablje trojici najboljih polaznika Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane i ponovio da će Srbija ostati trajno opredeljena za vojnu neutralnost i da neće odustajati od tradicionalnih prijateljstava."Naša zemlja neće...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.