Rumunija od Portugala kupuje još 5 borbenih aviona F-16

Izvor: TangoSix.rs, 18.Jul.2018, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija od Portugala kupuje još 5 borbenih aviona F-16

Ministar odbrane Rumunije Mihaj Fifor izjavio je u petak 13. jula da će njegova zemlja nabaviti još 5 višenamenskih borbenih aviona F-16 od Portugala. Bugarski vazduhoplovni portal Aeropress preneo je istog dana da je Fifor saopštio da je rumunska delegacija nedavno boravila u Portugaliji i da je tada postignut načelni sporazum o kupovini 5 F-16 i to četiri jednoseda i jedan dvosed.
Rumunski ministar precizirao je i da će detalji oko ovog posla, kao što je krajnja >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << cena nabavke, biti tek definisani a do kraja ove godine sve podrobnosti sporazuma će biti predmet daljih pregovora sa portugalskom stranom nakon čega će sve dogovoreno biti predato na odobrenje vladi i parlamentu Rumunije.
Iako Fifor nije precizirao o kakvim avionima se radi, pretpostavlja se da je reč o korišćenim F-16 varijante Block 15 i to iz Sjedinjenih Država, koji bi u portugalskom remontom zavodu OGMA bili remontovani i dorađeni na standard MLU (Mid Life Update) po istom principu kao i prvih 12 rumunskih aviona. Takođe pretpostavlja se da bi na osnovu dosadašnje dinamike radova, Rumunija ove avione dobila negde nakon 2021. godine.
Ministar je rekao i da vlada nije odustala od planova da se nabavi veća količina od 36 F-16 kao i da se oko toga i dalje vode pregovori sa SAD, Grčkom i Izraelom. Prethodno je u maju ove godine Fifor izjavio da će zamena MiG-ova 21 u RV Rumunije avionima F-16 biti realizovana u dve faze, u prvoj bi se nabavila četiri aviona kako bi se kompletirala jedna eskadrila a da bi se u drуgoj fazi nabavilo čak 36 primeraka.
Do sada smo iz Rumunije imali nekoliko verzija nabavki borbenih aviona F-16 pa se prema tome još uvek ne može utvrditi i zaključiti da li vlada ove zemlje ima konačan uokviren plan oko čitavog posla.
Bilo je najavljivano da će pored 12 već nabavljenih aviona, biti kupljeno još 20 komada, ili da će njihov ukupan broj biti 36 ili 48 aviona. Pre ove poslednje vesti o kupovini još 5 F-16 imali smo i najavu da će pored 4 aviona u prvoj fazi biti kupljeno još 36 aviona što bi broj F-16 u Rumuniji dovelo do 52 primerka.

The post Rumunija od Portugala kupuje još 5 borbenih aviona F-16 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.