Prioritet dogovor o fer raspodeli izbeglica u EU

Izvor: Akter, 09.Sep.2015, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prioritet dogovor o fer raspodeli izbeglica u EU

Ministar spoljnih i evropskih poslova Luksemburga Žan Aselborn izjavio je danas da je prioritetni zadatak Evropske unije da postigne dogovor o fer raspodeli izbeglica na sve zemlje članice

Aselborn je novinarima, prilikom posete migrantima, koji borave u parku u Beogradu sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, rekao da je važno da se na sastanku ministara EU zaduženih za unutrašnje poslove i >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << migracije u ponedeljak 14. septembra, postigne dogovor o kvotama raspodele.

"Ako u ponedeljak to uspemo da dogovorimo, a da ne ugrozimo solidarnost i jedinstvo, onda je Evropa napravila važan korak", rekao je Aselborn i dodao da je to zadatak koji zavisi i od političke volje.

Novim planom za raspoređivanje širom Evrope izbeglica sa ratom zahvaćenih područja Bliskog Istoka i Afrike predviđeno je da zemlje članice solidarno prime ukupno 160.000 izbeglica, koje se trenutno nalaze mahom u Grčkoj i Španiji.

Aselborn je rekao da ljudima koji dolaze sa Bliskog istoka i severne Afrike EU mora da pruži nadu i zaštitu.

On je rekao da EU mora da pomogne i zemljama koje nisu članice EU, a nalaze se na ruti, kako bi unapredile svoje kapacitete za prihvat izbeglica.

"EU je projekat mira, ali koji je u vezi i sa vrednostima, a najvažnija vrednost je ljudskost i osećaj da treba pomoći onima kojima je zaštita potrebna, rekao je Aselborn.

On je ocenio i da se u Srbiji migranti osećaju dobro jer se prema njima dobro postupa.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.