Potresi u železnici zbog privilegija ili zloupotreba

Izvor: Politika, 08.Feb.2014, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potresi u železnici zbog privilegija ili zloupotreba

Odvajamo milion i po evra godišnje za sindikalne privilegije, tvrdi direktor Dragoljub Simonović. – Malverzacije prilikom prodaje starih vagona, kaže Nebojša Nikić

Sindikati Železnica Srbije (ŽS) traže smenu generalnog direktora Dragoljuba Simonovića zbog lošeg upravljanja i navodnih malverzacija u ovom preduzeću. Sa druge strane, direktor odgovara da je reč o pobuni grupe sindikalnih lidera, nezadovoljnih zbog privilegija koje im je ukinuo. Posle prekjučerašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jednočasovnog protesta 200 radnika, okupljenih oko Sindikata izvršnih službi Železnica Srbije i Unije sindikata srpskih železnica, situacija nije razrešena, već je Vladi Srbije predat zahtev za razrešenje direktora.

Dragoljub Simonović za „Politiku” objašnjava da je ŽS odvajao milion i po evra godišnje za rad 28 sindikata.

– Od toga, milion evra ide samo za troškove sindikalnih rukovodilaca. To su dinarske i devizne dnevnice, hotelski apartmani, ručkovi, večere... Ovo su troškovi iz 2012. godine, dok u 2013. toga nema. Ranije rukovodstvo odobrilo im je ove troškove, kolektivnim ugovorom dodeljene su im benificije kakve nema niko u državi – navodi Simonović.

Direktor tvrdi da su sindikalci postavljali i rukovodstvo ŽS, od srednjeg do najnižeg nivoa.

– S obzirom na to da sam presekao u najvećoj meri sve što sam mogao, a da pri tome ne zadirem u kolektivni ugovor, to je napravilo značajne uštede ŽS, pa tako i u pogledu deviznih dnevnica nemamo ni dinar utrošen za 2013. godinu. Dostavili smo podatke i javnosti i nadležnim organima, da sve provere i utvrde. S obzirom na to da im u prošloj godini nisam dozvolio ni deseti deo ovih troškova, počele su da mi pristižu poruke od lidera sindikata da će da me smene. Reč je o dvadesetak ljudi, koji su profesionalni sindikalci, koji imaju dobre plate, voze dobra kola, imaju dobre kuće i stanove, a ne rade ništa – ističe direktor ŽS.

Simonović napominje da je sve počelo da se „kuva” od sredine prošle godine.

– Dobijao sam pretnje da su oni tu već 20 godina, da smo mi direktori promenljiva kategorija, da mi odlazimo, a oni uvek ostaju. S obzirom na to da ne pristajem, i neću postavljati rukovodstva koja mi oni diktiraju, na čelu protesta stala su dva navodno moćna sindikalna lidera, Nebojša Nikić i Branislav Petrović. ŽS plaća 76 sindikalnih funkcionera, odvaja za njih 50 kabineta, to je neizdrživo i ja to neću dati, ni po cenu da moram da odem. Notorna je laž da smo nudili novac bilo kome da ne protestuje. Niko od rukovodstva, a imam i pisane naredbe o tome, nije ometao njihov protest, ali od 18.500 naših radnika, na protestu ih je bilo je svega 150, uglavnom plaćenih funkcionera – kaže Dragoljub Simonović.

Predsednik Sindikata izvršnih službi Srpskih železnica Nebojša Nikić objašnjava za naš list da radnici zahtevaju smenu generalnog direktora Simonovića, i da je to njihov jedini zahtev. Nikić navodi prodaju u staro gvožđe 431 vagona, kao primer zloupotrebe.

– Prva licitacija bila je 25. aprila 2013, i početna cena po kilogramu gvožđa iznosila je 21,10 dinara po kilogramu, a izlicitirana cena bila je 30,10 dinara. Onda tenderska komisija, po naređenju direktora, poništava licitaciju, pod obrazloženjem da nisu skinuti rezervni delovi sa tih starih vagona. A vagoni stoje već 30 godina, sve je odavno poskidano. Zatim ide druga licitacija, 25. oktobra 2013, i nova početna cena 18,20 dinara, a izlicitirana je cena od 19,40 dinara i sve je prodato. Obrazloženje je bilo da je pala cena gvožđa na svetskom tržištu, a ja odgovorno tvrdim da je u međuvremenu porasla za 15 odsto. Šteta za preduzeće je 65 miliona dinara – dodaje Nikić.

Prema njegovim rečima, problem nije u tome što im je direktor oduzeo privilegije.

– Nije nam ih uzeo, kao što nam ih on nije ni dao. Po kolektivnom ugovoru, imam istu platu koju bih ostvario da radim. Kolektivnim ugovorom iz 2002. predviđeno je da se obezbedi smeštaj u hotelu „Beograd”, koji je u vlasništvu ŽS. Ovaj hotel nije ni kategorisan i dat je na upravljanje ćerki firmi „Želturist”, koja fakturiše cenu od 7.000 dinara za noćenje sa doručkom, a sve to plaća Železnica. Sumnjamo da se i u tome kriju zloupotrebe – navodi Nebojša Nikić i traži od nadležnih da se procesuiraju zloupotrebe navedene u dokumentima koja su u četvrtak predali na pisarnici vlade. 

B. Bilbija

objavljeno: 08.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.