Izvor: Blic, 03.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnim upravama

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković danas je u Vladi Srbije potpisao prvi Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u organima teritorijalne autonomije i jedinicama lokalne samouprave.

Ugovor je u ime zaposlenih potpisao predsednik Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Srbije Njegoš Potežica. Tekst ugovora razultat je zajedničkog rada ministrastva i sindikata, rekao je Marković i dodao da do njega nije bilo lako doći, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali da je tokom socijalnog dijaloga bilo razumevanja sa obe strane. Tim dokumentom, kako je rekao, regulišu se radne obaveze, ali i pitanja jubilarnih nagrada za 10, 20, 30 i 40 godina rada, godišnjih nagrada kao i onih za posebne doprinose radu, izjavio je Marković. Prema njegovim rečima, ugovorom su definisane i proširene u odnosu na postojeću regulativu osnove za plaćeno i neplaćeno odsustvo, godišnji odmor, a precizno su uređeni uslovi za rad sindikata.

Socijalni dijalog koji je uspostavljen neće prestati, kazao je ministar dodajući da socijalni partneri imaju dalekosežnije planove - novi zakon o statusu zaposlenih u lokalnim samoupravama, kao i rešavanje problema viška zaposlenih u tim jedinicama. Potežica je istakao da je potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora istorijski trenutak za zaposlene u lokalnoj samoupravi jer je njihov rad od 2001. godine uređivan nizom zakonskih podakata. Ugovorom je, kako je rekao, uspostavljen siguran pravni osnov i definisane obaveze ali i prava radnika u jedinicama lokalne samouprave. Dokument koji je danas potpisan predstavlja izmenu i dopunu Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u drzavnim organima, koji je potpisan u oktobru prošle godine, a kojim su do danas bila uređena i prava i obaveze zaposlenih u lokalnim samoupravama i jedinicama teritorijalne autonomije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpisan kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnim upravama

Izvor: 24sata, 03.Feb.2009

Ugovor je u ime zaposlenih potpisao predsednik Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Srbije Njegoš Potežica.

Nastavak na 24sata...

Kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnim upravama

Izvor: RTS, 03.Feb.2009

Zaposleni u organima teritorijalne autonomije i jedinicama lokalne samouprave u Vladi Srbije potpisali prvi Posebni kolektivni ugovor. Dokumentom se regulišu radne obaveze, nagrade i uređeni uslovi za rad sindikata. Očekuje se da oko 1.800 zaposlenih u lokalnoj samoupravi dobrovoljno napusti posao....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.