Posao za „naše” kadrove, kćerke, snahe, tetke

Izvor: Politika, 29.Jun.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posao za „naše” kadrove, kćerke, snahe, tetke

Dugotrajna politička previranja u Kraljevu imala su za rezultat prekobrojno zapošljavanje u gradskim preduzećima u kojima „uhleblje” nalaze i sami odbornici, ali i njihova rodbina

Kraljevo – Radnici javnog preduzeća „Toplana“ u Kraljevu nedavno su čak i kratkotrajnom obustavom rada protestovali protiv takozvanog političkog, odnosno stranačkog zapošljavanja. Tražili su i uspeli da bar trenutno, potpisom sporazuma sa novim direktorom, spreče prijem po partijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preporukama pet novih radnika. Posle toga, krajem protekle nedelje, i članovi sindikata „Nezavisnost“ u kraljevačkom pozorištu oglasili su se sličnim saopštenjem. Javno su iskazali nezadovoljstvo protiv zapošljavanja po istoj proceduri i istim kriterijumima. Konkretan povod bio je prijem u radni odnos sina jednog odbornika na mesto scenskog radnika iako tamo već postoji ekipa koja te poslove obavlja. Tako je u ovom pozorištu, koje sada broji dvadesetak zaposlenih, pojačana tehnička ekipa na uštrb i kadrovskih i finansijskih „kapaciteta“ glumačkog ansambla.

No, kada je vlast na „vagi“ i često se menja, kao u Kraljevu za dve godine tri „garniture“, onda su i odbornici posebno maženi i paženi, jer iz nezadovoljstva mogu začas poneti mandate u neki drugi politički tabor. Zato su, primera radi, u ovdašnjem JP „Putevi“ nedavno, uz snahu novog direktora, zaposlena i dva odbornika, zatim je jedan odbornik primljen u Gradsku direkciju za urbanizam, pa je kćerka jednog odbornika primljena u Javno stambeno preduzeće... Takođe, uz stranačku urgenciju, u javnom preduzeću „Čistoća“ broj zaposlenih povećan je čak za desetak, a novih zapošljavanja „zaslužnih partijaša“ ima i u „Vodovodu“, „Pijaci“... I, sve to prema koalicionom dogovoru, a svaka članica vladajuće koalicije, koju sada čini radikalsko-narodnjačka opcija, u „svom“ preduzeću. Obavlja se to na razne načine, bez mnogo obzira na stručnu spremu i uglavnom uz prijem na neodređeno vreme, ugovore o delu i slično, što se posle, u pogodnom momentu, pretvara u stalni radni odnos. Tako se „zaobilazno“ ne poštuju zakonski propisi niti akta gradskih javnih preduzeća. Istina, bilo je sličnih primera i kod ranijih vlasti pa, recimo, u Domu kulture u prigradskom naselju Ribnici, gde je doskora radilo troje, četvoro, sada radi dvadeset radnika, a malo je slobodnih stolica i u Domu kulture u Ušću na Ibru, kraljevačkom Istorijskom arhivu, Narodnom muzeju, Predškolskoj ustanovi, Sportskom centru, Turističkoj organizaciji...

Uz kadrovsko „osposobljavanje“ javnih preduzeća i ustanova na ovakav način došlo se u Kraljevu do broja od oko 850 radnika na budžetskom trošku i oko 750 čije se plate delimično finansiraju iz gradskog budžeta.

Doduše, ima i pozitivnih primera, recimo u gradskoj upravi smanjen je broj zaposlenih na 249, valjda zato što nije lako skriti nove radnike a uprava i ne pripada samo jednoj članici koalicije pa bi dogovor po tom pitanju bio otežan.

No, ne umanjuje to mnogo nevolje onih koji brinu i „peglaju“ budžet, budući da samo za pomenutih 850 zaposlenih, koji su isključivo na teretu gradske kase, svakog meseca za plate valja izdvojiti po 38 miliona dinara. Ta masa se bez rebalansa, koji se, doduše, uskoro najavljuje, ne može povećavati pa isti kolač deli sve više ljudi i moguće je da mesec, dva pre kraja godine „kasa“ ostane prazna.

Zbog svega ni od ove ni od prethodnih vlasti nije manjkalo javnih obećanja i podsećanja direktora na zakonska ograničenja zapošljavanja u ovoj oblasti, ali se u praksi radilo sasvim suprotno. Sličnu odlučnost čuli smo i od Tomislava Ilića, predsednika Gradske skupštine u Kraljevu.

– Uskoro ćemo obaviti detaljnu reviziju tog stanja počev od gradske uprave pa u svim ustanovama i javnim preduzećima. Proverićemo i to ko je i koliko njih je primljeno uprkos svim normativnim ograničenjima, kao i podatke o adekvatnosti stručne spreme za određene poslove – kaže Ilić za „Politiku“.

Miroljub Dugalić

objavljeno: 30.06.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.