Podrška EU predškolskom obrazovanju

Izvor: B92, 20.Sep.2011, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška EU predškolskom obrazovanju

Beograd -- Evropska unija izdvojila 3,75 miliona evra bespovratne pomoći za realizaciju projekta iz oblasti predškolskog obrazovanja.

Radi se o projektu "Unapređivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji", koji sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke.

Kako je istaknuto na predstavljanju projekta, 15 opština u Srbiji, izabranih na osnovu javnog poziva Ministarstva prosvete, dobiće do kraja godine ukupno sedam montažnih objekata, devet kombija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za prevoz dece i jedan autobus putujući vrtić.

Osim toga, za predstavnike predškolskih ustanova i lokalnih samouprava biće organizovane brojne radionice i seminari. Među opštinama koje učestvuju u projektu su Aranđelovac, Bela Palanka, Beočin, Gadžin Han, Mali Zvornik, Požarevac, Ruma, Tutin, Užice i Surdulica.

Postavljanje montažnih objekata u pomenutim opštinama, smanjiće liste čekanja za upis u vrtiće za 15 do 25 odsto.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović je naveo da projekat nastoji da unapredi uslove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece iz posebno osetljivih grupa, poboljša kvalitet ponude predškolskih programa i proširi prostorne kapacitete predškolskih ustanova u Srbiji.

Obradović je rekao i da predškolske ustanove sada pohađa oko 49 odsto dece u Srbiji, dok je 2003. taj obuhvat iznosio 32 odsto. On je naveo da je obaveznim pripremnim predškolskim programom obuhvaćeno 99 odsto dece, u godini pred polazak u školu. Na skupu je rečeno da je i dalje nizak procenat dece uzrasta od tri do pet godina koja pohađaju predškolske ustanove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.