Po hitnom postupku procesuirano 12.000 vozača

Izvor: BKTV News, 30.Nov.2014, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po hitnom postupku procesuirano 12.000 vozača

Ako neko učini teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, a postoji opravdana sumnja da će nastaviti sa tim, jer je prethodno kažnjavan pravosnažno, policija ima pravo da ga privede, a sudija da ga procesuira po hitnom postupku, izjavio je danas predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić.

To pravilo važi od 1. marta ove godine od kada je stupio na snagu novi zakon o prekršajima i od tada je oko 12.000 počinioca saobraćajnih prekršaja procesuirano po hitnom >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << postupku, što je ogroman broj, rekao je Pašalić, za RTS.
Taj zakon je sada mnogo rigidniji u pogledu uručenja poziva i sudskih presuda nesavesnim vozačama, koji imaju višestruke prekršaje, rekao je Pašalić , istakavši da sa novim zakonom postoji kompletan uvid i policije na terenu i postupajućeg sudije i
u to koliko neko ima prethodnih prekršaja.
Ragistar prekršajnih prijava se radi od 1. marta, a lice koje ima dosta prekršajnih prijava, kada dođe u dodir sa policijom, odmah će se procesuirati za sve prekršajne prijave, spajanjem predmeta, dodao je Pašalić.
Načelnik uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić rekao je za RTS da je u pojačanoj akciji saobraćajne policije u Beogradu utvrđeno da su 243 osobe vozile pod dejstvom alkohola, a 25 ih je zadržano u policiji da se otrezni, a ostali su isključeni iz saobraćaja.
Nije bilo vozača pod dejstvom alkohola višim od dva promila, ali ih je bilo bez položenog vozačkog ispita, čak 10 u Beogadu, a širom Srbije 35 njih, naveo je Rebić.
Najčešće prekršaje u saobraćaju prave vozači pod dejstvom alkohola, kao i oni koji upravljaju vozilom u periodu dok im traje takozvana zaštitna mera, jer su prethodno kažnjeni zbog prekoračenja brzine ili vožnje pod dejstvom alkohola, kazao je on i dodao da zakon za njih predviđa oštre sankcije, kaznu zatvora od 15 dana ili novčana kazna od 100.000 do 120.000 dinara.
On je ukazao da se izmenama zakona o bezbednosti saobraćaja unete norme, kako bi se napravila dobra veza sa zakonom o prekršajima, koji je stupio na snagu od 1. marta, kako bi se višestruki prekršioci po skraćenom postupku procesuirali i izveli pred sud, da bi smanjila crnu statistika na putevima.
Rebić je naglasio da su najugroženiji u saobraćaju najmlađi i najstariji građani, sa više od 65 godina.
Zato predložene izmene zakona o bezbednosti u saobraćaju predviđaju da roditelji obavezno moraju da voze decu do 12 godina u bezbednosnoj korpi, a preko četvrte godine da mogu da koriste podmetač.
Za mlade vozače do navršetka 21 godine, je predviđen produžetak trajanja perioda vožnje sa probnom vozačkom dozvolom, a na autoputu ne smeju voziti više od 110 kilometara na sat, na moto putu ne više od 90 kilometara, s tim što neće uopšte smeti da konzumiraju alkohol i da koriste mobilni telefon, ni uz pomoć slušalica, kazao je on i dodao da će vozači bicikala noću morati nositi saobraćajne prsluke.
Kada je reč o ucestalosti kontrola saobraćajne policije, Rebić je rekao da u Srbiji više od dva mliona ljudi ima vozačku dozvolu i da nikada ne može biti dovoljno policije da sankcioniše sve prekršaje, ali da ravnomernom raspodelom saobraćajnih patrola na kritičnim mestima policija pokušava da stvori red kod vozača, a tu su i radari koji kontrolišu prekoračenje brzine.
Izvor: Tanjug
The post Po hitnom postupku procesuirano 12.000 vozača appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.