Partnerstvo za mir događaj godine

Izvor: Politika, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partnerstvo za mir događaj godine

Najveći neuspeh nerešen status vojnodohodovnih ustanova

Ulazak u Partnerstvo za mir je najveći uspeh Ministarstva odbrane u ovoj godini, a status kvo u vojnodohodovnim ustanovama najveći neuspeh. Ovako je ministar odbrane Zoran Stanković, u razgovoru s novinarima, ocenio 2006. godinu, koja je, kako je naglasio, značajna po tome što su u njoj konačno udareni temelji zapadnoevropskih integracija Srbije. Značajan doprinos tome dala je i Vojska Srbije. Ministar je na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za novinare zahvalio svim državnim organima koji su radili na ispunjenju tog cilja.

Podršku procesu reformi sigurno ćemo dobiti i od novootvorene kancelarije NATO-a u Beogradu čiji je cilj nadgledanje tranzita kroz Srbiju.

– Postoji u našoj javnosti doza nepoverenja prema sprovođenju ovog programa koja je donekle i razumljiva zbog nedavne prošlosti, ali mi nemamo pravo da budućnost žrtvujemo zbog prošlosti da ne bismo opet izgubili korak sa svetom – naglasio je Stanković.

Profesionalna vojska do 2010. godine je cilj Ministarstva odbrane, rekao je on, ali i upozorio na pravnu prazninu u kojoj se Ministarstvo odbrane nalazi od otcepljenja Crne Gore. Zbog toga ni strategijski pregled odbrane koji određuje tempo i dinamiku profesionalizacije Vojske još nije usvojen u republičkom parlamentu.

Postavljanje nove strukture Generalštaba i Vojske po svetskim standardima je u toku, do sada je formirano pet brigada. U tom procesu koji će biti završen do juna naredne godine od velikog značaja je i pomoć koja stiže od oficira koji svoja iskustva razmenjuju s kolegama iz zemalja članica NATO-a, istakao je Stanković i naglasio da je povratak ugleda Vojske i vojne profesije jedan od prioriteta.

Ministar je naveo i da je smanjen dug dobavljačima sa 5,7 milijardi dinara na manje od milijardu dinara, odlučno se krenulo u borbu protiv kriminala i korupcije, što govori i činjenica da nije stvorena nijedna nova afera.

On je naveo i da je najveći gubitak u ovoj godini stradanje osam pripadnika Ministarstva odbrane, a tu je i smrt dva vojnika za šta odgovornost snosi vojna organizacija.

Saradnja sa Haškim tribunalom je naša neizvršena obaveza, rekao je Stanković i dodao da Vlada Srbije sprovodi Akcioni plan u kome predstavnici Ministarstva odbrane učestvuju u okviru svojih nadležnosti kako bi se što pre stavila "tačka na tu priču".

Stanković je podsetio da su pripadnici Vojnobezbednosne agencije predali Vojnom arhivu dokumentaciju od Drugog svetskog rata do 1975. godine, u čijem stvaranju su bile angažovane vojnobezbednosne službe Jugoslavije, objasnivši da otvaranje dosijea koji su vodile bezbednosne službe do 2002. godine mora da sačeka donošenje odgovarajućeg zakona.

Govoreći o nesreći u vojnom skladištu u Paraćinu, ministar je kazao da je u pitanju nasleđeni problem viška municije i eksploziva, ali da Vojska nema sredstava da reši taj problem i izgradi nova skladišta.

--------------------------------------------------------------------------

Država nije znala za ugovor

Govoreći o štrajku kragujevačkih oružara, koji traže od države da im se nadoknadi šteta od 2,5 miliona dolara zbog izgubljenog posla izvoza oružja u Jermeniju, ministar Stanković je rekao da Ministarstvo odbrane traži način da im pomogne kroz obezbeđivanje novog ugovora.

Stanković je objasnio da je rukovodstvo fabrike samoinicijativno sklopilo posao sa Jermenijom, koji je potom zabranilo Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom, dodajući da ne želi da polemiše sa predstavnicima kragujevačke fabrike.

--------------------------------------------------------------------------

Obveznici iz dijaspore

Uoči predstojećih novogodišnjih praznika ponovo je aktuelizovano pitanje dolaska u zemlju mladića iz dijaspore koji nisu služili vojni rok. Na pitanje da li će biti hapšenja, ministar Stanković je objasnio da vojna policija ne hapsi nikoga, jer nije nadležna za to, već organi MUP-a.

Stanković je podsetio da je aprilu donet Zakon o amnestiji koji se odnosi na one mladiće koji su do tada izbegavali da regulišu vojnu obavezu, ali ne i na one protiv kojih je već podneta krivična prijava ili raspisana poternica. On je naveo i da svi vojni obveznici koji žive u inostranstvu mogu u našim diplomatskom konzularnim predstavništvima da regulišu pitanje vojne obaveze.

D. Stevanović

[objavljeno: 27.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.