Parkovi prijateljstva u 60 škola u Srbiji

Izvor: Politika, 11.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parkovi prijateljstva u 60 škola u Srbiji

Opremu za školske parkove izradili učenici tehničkih škola u Leskovcu i Bajinoj Bašti

Leskovac – Akcijom „Parkovi prijateljstva” u izdvojenom odeljenju osnovne škole „Bora Stanković”, u selu Jašunja kod Leskovca, juče je počela istoimena akcija koju su pokrenuli humanitarna organizacija „Naša Srbija” i kompanija „Soko Štark”. Pored učenika i njihovih nastavnika, promociji su prisustvovali i supruga predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije Tatjana Tadić, pokrovitelj ove, kao i više drugih akcija i projekata „Naše Srbije”, Mlađan Đorđević, predsednik „Naše Srbije”, i Vladan Marinković, predsednik leskovačke opštine.

Oni su deci ovog sela uručili paketiće sa slatkišima, kompjuter i golove za mali fudbal. U okviru iste akcije, školska zgrada je renovirana, a krečenje i postavljanje ograde pomogli su grad Leskovac i roditelji. U opremanju „Parka prijateljstva” u Jašunji učestvovala je i kompanija „Tamaris” iz Republike Srpske, čiji je čelni čovek Milorad Janjatović omogućio donaciju od sto sadnica za ozelenjavanje školskog dvorišta.

Akcija predstavlja nastavak dobrotvorne akcije „Pošaljite čestitku prijateljstva” koju su pod pokroviteljstvom Tatjane Tadić pokrenuli „Naša Srbija” i kompanija „Soko Štark”. U toj akciji, prodajom čestitki, koje su uradila deca, prikupljeno je 3.580.000 dinara, namenjenih poboljšanju uslova života dece u Srbiji.

– „Naša Srbija” rukovodila se činjenicom da, ukoliko u nekom selu u Srbiji postoji seoska škola koja predstavlja simbol života i budućnosti u nerazvijenim sredinama, znači da je selo još živo i da postoji nada da će nastaviti da živi, a kroz pomoć školi na najbolji način mogu da se postignu kvalitetniji uslovi života najmlađih – rekao je Mlađan Đorđević.

U okviru ove akcije škole se opremaju parkovima sa ljuljaškama, klackalicama, penjalicama, klupicama. Ono što je zanimljivo to je da su svu opremu za decu izradila deca – učenici tehničkih škola u Leskovcu i Bajinoj Bašti.

Akcija će se nastaviti tokom ovog meseca, kada će parkovi biti otvoreni u 60 škola i izdvojenih odeljenja širom Srbije. Akcijom su obuhvaćene i četiri opštine na Kosovu i Metohiji –Kosovska Kamenica, Kosovska Vitina, Novo Brdo i Gnjilane, u čijim selima će biti podignuto deset parkova prijateljstva, zahvaljujući „Jumbes” banci, jednom od najvećih donatora akcije. Pored ove banke, među najvećim donatorima su i „Politika” i „Telekom Srbija”.

M. Momčilović

-----------------------------------------------------------

Protest zaposlenih u obdaništima

Državni sekretar Ministarstva prosvete Mirjana Jovanović rekla je juče da to ministarstvo podržava predstavnike Sindikata predškolskih ustanova i da će sa njima uputiti inicijativu Ministarstvu rada za izmenu koeficijenata koji su regulisani uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenima u javnim službama. Predsednica tog sindikata Ljiljana Kiković je rekla da zaposleni u obdaništima imaju loš položaj i tretman u našem društvu, jer ih „ljudi često gledaju kao čuvare, a ne kao visokoobrazovani kadar koji vaspitava i obrazuje decu". Oko 500 predstavnika tog sindikata okupilo se juče ujutro najpre ispred zgrade sindikata na Trgu Nikole Pašića u Beogradu odakle su prošetali do Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici.

Tanjug

[objavljeno: 12/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.