Oportunitet kao izbor  – manje gužvi u sudovima, više novca za humanost

Izvor: RTS, 12.Nov.2018, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oportunitet kao izbor – manje gužvi u sudovima, više novca za humanost

Umesto presudom i zatovorom, sudski sporovi se u Srbiji sve češće završavaju sporazumom o priznanju krivice i oportunitetom – oko dve hiljade mesečno.
Sporazumnim priznanjem krivice smanjuju se gužve u sudovima i prikuplja novac za humanitarne svrhe.

Koliko bi tek ljudi kucalo na vrata Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu, da se ne pribegava odlaganju krivičnog gonjenja.
Ivan Marković >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Trećeg osnovnog javnog tužilaštva navodi da je od osnivanja tog odeljenja 2014. godine kada je bilo 90 slučajeva, ta cifra narasla na oko 1.800 slučajeva.
"Sredstva prikupljena na taj način iznosila su negde oko 10 miliona, sada je ta cifra preko 50 miliona", navodi Marković. Kako ističe, i od jednog i od drugog instituta koristi imaju svi i učesnici u postupku i sama država.
Oportunitet služi da, za lakše krivično delo, tužilaštvo odustane od gonjenja. Okrivljeni, uplaćuje novac u humanitarne svrhe ili prihvata društveno koristan rad. Čak kad je uhvaćen sa manjom količinom droge za ličnu upotrebu prestupnik kaznu može da zameni lečenjem.
Ko već ima dosije, ne može da koristi oportunitet. Ne primenjuje se ni u slučaju porodičnog nasilja. Ali, ako je prestupnik pred zakonom ranije bio čist, a primera radi, nije namerno izazvao saobraćajnu nesreću, tužilaštvo garantuje da nigde neće ni pisati da je kršio zakon.
"Ako neko provede 30, 40 ili 50 godina života bez ikakvog kontakta sa policijom i sudom, onda je njemu važno da nakon tog postupka on ima odbačaj krivične prijave, smatra se da taj postupak nikad nije ni pokrenut", napominje predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor.
Uz oportunitet i sporazume o priznanju krivice, sudijama ostaje više vremena za teže slučajeve.
Ivan Marković navodi da u redovnim okolnostima, kad dođe krivična prijava, moraju da se saslušaju okrivljeni, oštećeni, svedoci.
"Sve to iziskuje novčana sredstva, pozive, troškove za odbranu za advokate, za učesnike postupka, ako treba neko veštačenje da se izvede", dodaje Marković.
Kako objašnjava, na taj način ceo proces može da se završi za 48 sati – presuda bude pravnosnažna, postupak okončan sa minimalnim troškovima, a maksimalnim učinkom na izvršioca krivičnog dela.
Više od tri milijarde dinara slilo se u državnu kasu
Iz godine u godinu od oportuniteta u budžet stiže sve više novca. Za sedam godina ukupno 3.038.800.000 dinara.
Novac se raspoređuje na osnovu konkursa. Tako je ove godine 445 miliona dinara podeljeno na 130 projekata u zdravstvu, školstvu, socijali. Klinici "Narodni front" pripalo je deset miliona dinara.
"Kupili smo ovaj laparaskopski i histeroskopski stub, pacijentima je omogućio da ne samo što će se brže oporaviti od operacije, već im je omogućio da manje čekaju", naglašava lekar iz "Narodnog fronta"
Efekat bi, kažu advokati, bio još veći, da postoji obavezujuće upustvo na osnovu kojeg bi tužioci predlagali oportunitet, odnosno dogovor po istim pravilima u celoj zemlji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.