Ognjanović: Ponosni na veliko priznanje; Stojković: Tradicija duža od tri veka

Izvor: RTS, 12.Feb.2019, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ognjanović: Ponosni na veliko priznanje; Stojković: Tradicija duža od tri veka

Dve gimnazije – beogradska Matematička i novosadska "Jovan Jovanović Zmaj", dobiće status ustanova od posebnog nacionalnog značaja, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. Prestižnu titulu za sada imaju Institut za fiziku, Instutut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Instutut za biološka istraživanja i Beogradski univerzitet.
Srđan Ognjanović, direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Matematičke gimnazije u Beogradu kaže za RTS da je to veliko priznanje za školu i daje ponosan što neko prati rad škole.

"Našli smo se u društvu grupe vrlo značajnih institucija, ponosni smo što naš rad neko prati, naše rezultate. Naši učenici posle gimnazije kasnije postaju vrhunski stručnjaci značajnih oblasti u 21. veku", ukazuje Ognjanović.
Ognjanović očekuje da će priznanje koja škola dobija olakašati njeno funkcionisanje. 
"Pre toga potrebno je da se usvoje neka podzakonska akta. Na primer, mi smo u obavezi da primamo tehnoiloške viškove, a poznato je da da je za Matematičku gimnaziju potreban poseban profil nastavnika koji predaje nadarenim đacima", napominje Ognjanović.
Pored 500 doktora nauka koje je iznedrila Matematička gimnazija, njeni đaci su uspešni i u sportu, glumi, pevanju.
Ognjanović navodi da da je šestoro-sedmoro bivših đaka završilo studije režije, neki su postali i vrhunski lekari i sportisti.
"Nekoliko učenika je osvojilo medalje na sportskim Olimpijskim igrama, a imamo i talentovanog pijanstu i violončelistu koj je možda najtalentovaniji u Evropi", dodaje Ognjanović.
Prema Ognjanovićevim rečima, ambicije Matematičke gimanazije su znatno veće od mogućnosti države.
Ističe da veliku pomoć škola dobija od nekoliko bivših učenika koji su okupljeni u veoma dobro organizovan alumni.
"Neki od njih su uspešni u nauci, a neki su profesori značajnih univerziteta kod nas i u svetu. Drugi su veoma uspešni poslovni ljudi koji nađu načina kako da pomognu, kaže Ognjanović.
Dodaje da im kompanije pomažu u kupovini avionskih karata za putovanja na međunarodna takmičenja.
Ističe da bi želeo da škola dobije više autonomije.
"Vezani smo tim strogim prosvetim propisima. ako nastavnik želi malo da izmeni program potrebno je silno vreme. Nauka se stalno menja, posebno informatika, programiranje", naglašava Ognjanović.
"Nalazimo se u procepu između poštovanja pravila i potrebe da se deci pruži najnovije gradivo što je interesantno i primenjivo. Uvek je po sredi snalaženje i lepo bi bilo da dobijemo više autonomije, zaključuje Ognjanović.
Škola koja je iznedrila 77 akademika
Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada postoji od 1703. godine a zgrada u kojoj se trenutno nalazi je 1903. Čak 77 akademika iznedrila je ta škola, a kada je reč o doktorima nauka, prvi je dobio tu titulu u devetnaestom veku.
Direktor gimnazije Radivoje Stojković smatra da je razlog za dobijanje statusa ustanove od posebnog nacionalnog značaja tradicija duga više od tri veka.
Stojković kaže da su prilikom osnivanja te škole mudre bačke vladike procenile da je obrazovanje veoma značajno ukoliko srpski narod želi da zauzme svoju poziciju u kulturnoj Evropi.
Ukazuje da je škola imala kontakte sa Univerzitetom u Haleu od samog osnivanja.
Navodi da je škola poznata po najstarijem horu u državi, a prvi put u nastavu je uvedeno notno pevanje.
Veliki reformator Đorđe Natošević, tadašnji direktor uvodi "gimnastikovanje" – fizičko obrazovanje kao fakultativni predmet. "Osnovana je i prva škola crtanja i prva akademija sa filozofijom i teologijom što je početak viskog obrazovanja u Srba", podseća Stojković.
Prema njegovim rečima, najdragovcenije što škola ima je kontinuitet gimanzijskog obrazovanja kao je jedna od nastarijih srpskih kulturno-obrazovnih institucija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.