Izvor: RTS, 06.Sep.2021, 05:55

Od oronulog zdanja do centra nove industrije – stara "Ložionica" postaje kreativni centar

Beograd dobija novo obeležje. Nekadašnja zgrada "Ložionice" postaće Kreativno-inovativni multifunkcionalni centar. Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i nacionalna platforma "Srbija stvara" raspisali su međunarodni urbanističko-arhitektonski konkurs za njenu obnovu i preuređenje.
Stara "Ložionica" postaje mesto okupljanja talenata, inovatora i kreativaca. Šira javnost dobija još jednu pozornicu na otvorenom, a turisti atrakciju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam, ističe da će ceo kompleks biti jako veliki.
"On obuhvata i samu ložionicu u Starom gradu, vodotoranj i okretnicu koja je ispred, koja će biti predivan prostor za događaje i programe na otvorenom, i aneks zgradu koja će naročito biti posvećena digitalizaciji i IT industriji. Sama ložionica će imati multifunkcionalne prostore za razne vrste izvođačkih umetnosti, imaće radionice, laboratorije za sve vrste kreativnog stvaralaštva", navodi Ilićeva.
Od oronulog zdanja do centra novih tendencija, put od dve godine i oko 30 miliona evra. Još je jedan podsticaj sektoru kreativnih industrija koji stvara više od 7,4 odsto BDP-a Srbije i zapošljava oko 125.000 uglavnom visokoobrazovanih ljudi.
Andrej Nosov, direktor fondacije "Hartefakt", očekuje da taj prostor krene u jednom modernom pravcu hibridnih formi koje povezuju različite žanrove i grane umetnosti.
"Dobro bi bilo da to bude i prostor razmene sa svetom. Ne mislim samo na to da neki umetnici dolaze, već da zapravo i oni koji su otišli, kada se vrate, tu imaju prostor", kaže Nosov.
Jedan od ciljeva projekta i jeste međunarodna i domaća promocija našeg znanja i kreativnosti.
Kada je počela da radi 1926. godine, "Ložionica" je bila izvor goriva za motore Druge industrijske revolucije – železnice.
Kad bude obnovljena, biće izvor energije motorima Četvrte industrijske revolucije, a to su kreativnost, inovacije i znanje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DEVASTIRANA LOŽIONICA POSTAJE KREATIVNI CENTAR Raspisan konkurs za idejno rešenje prostora železničkog čvorišta u Beogradu na vodi

Izvor: Blic, 06.Sep.2021

Devastirana Ložionica (staja za lokomotive) na prostoru kod Mostarske petlje, koja je pod zaštitom države i iz koje su pre nekoliko godina ukradene vredne lokomotive, postaće kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.