Centri da prihvataju stara lica

Izvor: B92, 06.Feb.2012, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centri da prihvataju stara lica

Beograd -- Ministarstvo rada i socijalne politike naložilo ustanovama socijalne zaštite hitno sprovođenje mera zaštite najugroženijih kategorija stanovništva.

Svim centrima je naloženo da u skladu s proglašenjem vanredne situacije, u saradnji sa službama lokalnih samouprava, organizacijom Crvenog krsta Srbije, zdravstvenim ustanovama i policijom, pojačaju rad na terenu i obilaze staračka domaćinstava i porodice s nepokretnim i invalidnim članovima, kako bi im obezbedili pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u nabavci hrane, lekova i ogreva.

Ministar rada Rasim Ljajič je naglasio da je nalog za primenu mera upućen i domovima za stare, uključujući privatne, da svoja upražnjena mesta stave u funkciju i omoguće smeštaj onima kojima je trenutno neophodan.

Ljajić je rekao da su nalozi poslati i centrima za socijalni rad i napomenuo da je ministarstvo otvorilo i stalnu telefonsku liniju, gde će svi građani posebno stari, moći da traže odgovarajuću pomoć.

Prema njegovim rečima, centri za socijalni rad se moraju povezati sa Crvenim krstom, lokalnim samoupravama i sa zdravstvenim ustanovama i da pruže pomoć pre svega seoskim domaćinstvima u nabavci hrane, lekova i ogreva.

"Učinili smo sve što možemo da, u datim okolnostima, zaštitimo one koje su posebno pogođeni ovim vremenskim neprilikama", istakao je Ljajić, posle potpisivanja odluke o proširenom dejstvu posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u Hemijskoj industriji i industriji nemetala.

Svim gerontološkim centrima i domovima za smeštaj starih naloženo je da sve slobodne kapacitete stave u funkciju hitnog zbrinjavanja građana kojima je zbog ugroženosti života u uslovima niskih temperatura neophodan privremeni smeštaj.

Republičkom informativnom centru za stare naloženo je da posebnu liniju s brojem telefona 0800 115 116, na koji se građani besplatno mogu obratiti sa zahtevom za pomoć socijalnih službi, stave u funkciju urgentne pomoći licima koja na drugi način ne mogu dobiti pomoć u uslovima vanredne situacije.

Ministarstvo rada i socijalne politike je saopštilo da će, u koordinaciji s Republičkim informativnim centrom za stare, takvim licima u najkraćem roku obezbediti pomoć socijalnih službi, ili obavestiti druge nadležne institucije i ustanove.

Ministarstvo je pozvalo sve privatne domove za smeštaj starih lica da se uključe u prihvat starijih građana, kojima je neophodan privremeni urgentan smeštaj.

Podsetimo, Vlada Srbije proglasila je vanrednu situaciju na teritoriji cele zemlje zbog snežnih padavina i veoma niskih temperatura. Zaposleni normalno odlaze na posao.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naložene mere zaštite ugroženih

Izvor: NaDlanu.com, 06.Feb.2012

BEOGRAD, 6. februara 2012. (Beta) - Ministarstvo rada i socijalne politike Srbije naložilo je u ponedeljak svim ustanovama socijalne zaštite hitno sprovodjenje mera zaštite najugroženijih kategorija stanovništva, u skladu sa odlukom Vlade Srbije o proglašenju vanredne situacije na teritoriji cele...

Nastavak na NaDlanu.com...

CENTRI OBAVEZNO DA POSETE STARE I BOLESNE

Izvor: Kurir, 06.Feb.2012

BEOGRAD - Ministarstvo rada i socijalne politike Srbije naložilo je danas svim ustanovama socijalne zaštite hitno sprovođenje mera zaštite najugroženijih kategorija stanovništva, u skladu sa odlukom Vlade Srbije o proglašenju vanredne situacije na teritoriji cele zemlje...BEOGRAD - Ministarstvo...

Nastavak na Kurir...

Topli obrok i regres samo na papiru

Izvor: B92, 07.Feb.2012, 10:50

Beograd -- Država, sindikati i poslodavci potpisali su odluku o proširenom dejstvu Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u hemijskoj i industriji nemetala...Time se reugliše visina toplog obroka i regresa za odmor za 45.000 zaposlenih u toj grani...Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.