Na univerzitetu u Pekingu srpski jezik uči 30 Kineza

Izvor: RTS, 07.Jul.2019, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na univerzitetu u Pekingu srpski jezik uči 30 Kineza

U Kini ovih dana srpski jezik nećete čuti samo od oko 1.500 Srba koji žive u toj zemlji ili onih koji je posećuju. Među 10.000 studenata Univerzitetu za međunarodne studije u Pekingu na kojem se studira pravo, turizam, književnost, njih 30 se odlučilo za naš jezik.
Osim za srpski jezik studenti su se odlučili i za srpska imena – Marko i Tihana.

Kineskinja Vera kaže da su gramatika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i padeži bili najteži jer kineski jezik nema padeže. Za Tihanu je srpski na početku bio težak, a sada joj je već lakše.
Neki teže, a neki lakše predstavili su na novom jeziku, koji uče od 2017. kineske običaje, kulturu, hranu novinarima iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore.
"Kineski je izolat i kad se poredi sa bilo kojim dolazimo do velikih razlika. Uz posvećenost i talenat koji oni imaju, može sve da se savlada. Naših sedam padeža oni su savladali u prvih godinu dana", kaže učiteljica Kosara Cvetković.
Savladavaće ga još četiri. Od toga godinu u Srbiji.
Kinez Marko na srpskom kaže da voli srpski fudbal i srpsku državnu reprezentaciju. Omiljeni fudbaler mu je Nemanja Matić.
Na ovom univerzitetu uči se 27 jezika. Najpopoluarniji, ipak, nisu iz Centralne i Istočne Evrope, već španski, nemački, ruski, francuski.
Kineskinja Vera kaže da je saznala za srpski jezik na internetu i da je Srbija lepa zemlja i da bi vilela da je poseti.
O našem i drugim narodima osim iz 820 kineskih novina, mogu se informisati iz 190 časopisa na stranim jezicima i 21 milion kopija knjiga u elektronskoj formi.
"Neki od studenata su veoma radoznali i zainteresovani za kulturu i istoriju Srbije, a ona je jedna od zemalja iz inicijative 'Jedan pojas- jedan put'", kaže Rez Đan Go sa Fakulteta za međunarodne studije u Pekingu.
Godina na ovom fakultetu košta između tri i četiri hiljade evra. Od 10.000 studenata, svaki deseti je stranac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.