Na univerzitetu u Pekingu srpski jezik uči 30 Kineza

U Kini ovih dana srpski jezik nećete čuti samo od oko 1.500 Srba koji žive u toj zemlji ili onih koji je posećuju. Među 10.000 studenata Univerzitetu za međunarodne studije u Pekingu na kojem se studira pravo, turizam, književnost, njih 30 se odlučilo za naš jezik.

Osim za srpski jezik studenti su se odlučili i za srpska imena – Marko i Tihana.

Kineskinja Vera kaže da su gramatika i padeži bili najteži jer kineski jezik nema padeže. Za Tihanu je srpski na početku bio težak, a sada joj je već lakše.

Neki teže, a neki lakše predstavili su na novom jeziku, koji uče od 2017. kineske običaje, kulturu, hranu novinarima iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore.

"Kineski je izolat i kad se poredi sa bilo kojim dolazimo do velikih razlika. Uz posvećenost i talenat koji oni imaju, može sve da se savlada. Naših sedam padeža oni su savladali u prvih godinu dana", kaže učiteljica Kosara Cvetković.

Savladavaće ga još četiri. Od toga godinu u Srbiji.

Kinez Marko na srpskom kaže da voli srpski fudbal i srpsku državnu reprezentaciju. Omiljeni fudbaler mu je Nemanja Matić.

Na ovom univerzitetu uči se 27 jezika. Najpopoluarniji, ipak, nisu iz Centralne i Istočne Evrope, već španski, nemački, ruski, francuski.

Kineskinja Vera kaže da je saznala za srpski jezik na internetu i da je Srbija lepa zemlja i da bi vilela da je poseti.

O našem i drugim narodima osim iz 820 kineskih novina, mogu se informisati iz 190 časopisa na stranim jezicima i 21 milion kopija knjiga u elektronskoj formi.

"Neki od studenata su veoma radoznali i zainteresovani za kulturu i istoriju Srbije, a ona je jedna od zemalja iz inicijative 'Jedan pojas- jedan put'", kaže Rez Đan Go sa Fakulteta za međunarodne studije u Pekingu.

Godina na ovom fakultetu košta između tri i četiri hiljade evra. Od 10.000 studenata, svaki deseti je stranac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије