NEVEROVATNA PRIČA DVE SESTRE OPERISANE U TIRŠOVOJ Matericu dala bliznakinji da bi mogla da rodi

Izvor: Blic, 01.Apr.2017, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEVEROVATNA PRIČA DVE SESTRE OPERISANE U TIRŠOVOJ Matericu dala bliznakinji da bi mogla da rodi

Sestrinska ljubav je beskonačna. Priča jednojajčanih bliznakinja od kojih je jedna rođena sa matericom a druga bez nje je neverovatna i tera suze na oči.

Sestra koja je rođena sa matericom ima troje dece, dok je druga oduvek gajila želju za potomstvom uprkos sudbini koja joj je oduzela tu mogućnost s dolaskom na svet. Zbog ogromne ljubavi koju gaje jedna prema drugoj, jedna sestra poklonila je drugoj svoju matericu, te će i ona moći da uživa u čarima materinstva. Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovog gesta svet je zastao i uperio reflektore u njih, ne samo zbog neverovatnog podviga već i zato što je prvi put u svetu transplantirana materica kod jednojajčanih bliznakinja.

O ogromnoj sreći, uzbuđenju, erupciji emocija i samoj transplantaciji ove tridesetčetvorogodišnjakinje rođene u okolini Beograda, ipak nisu želele da govore dok se postupak ne završi. Naime, sestri kojoj je transplantirana materica urađena je vantelesna oplodnja i za šest meseci trebalo bi da uživa u trudničkim danima.

Prof. dr Zoran Radojičić, direktor Tiršove, rekao je da je ovaj slučaj u Beogradu specifičan u odnosu na nekoliko zahvata u svetu jer imamo jednojajčane bliznakinje, jedna je rođena bez materice, druga ima matericu i troje dece.

- Zbog toga pacijentkinji koja je dobila matericu nisu potrebni lekovi protiv odbacivanja organa nepoznatog davaoca, koji se inače daju prilikom transplantacije kada tkiva nisu podudarna, jer ovo su bliznakinje i sastav organa i tkiva dve sestre je potpuno isti. A kada se ne piju ti lekovi, veće su šanse i da pacijentkinja iznese trudnoću u budućnosti - objasnio je prof. dr Radojičić.

Operacija je dobro prošla, protok krvi u presađenoj materici je veoma dobar, embrioni su spremni i očekuje se da će za šest meseci biti urađen embriotransfer.

Operaciju koja je trajala 16 sati obavio je međunarodni tim od 25 vrhunskih hirurga iz Švedske, SAD, Izraela i Srbije. Operaciju su predvodili prof. dr Mats Branstrum iz Univerzitetske bolnice u Geteborgu i dr Stefan Tulijus, profesor sa Harvarda, šef transplantacione hirurgije. Tim su činili i stručnjaci iz Geteborga - dr Pernila Dom Keler, dr Niklas Kvanstrum i lekari iz SAD, Izraela i Srbije. U timu iz Švedske bio je i dr Milan Milenković iz Univerzitetske bolnice, koji je za "Blic" pre tri godine govorio kada je rođena prva beba zahvaljujući transplantaciji materice.

- Sestri koja je dobila matericu urađena je vantelesna oplodnja, imamo 13 embriona i sada čekamo šest meseci da materica profunkcioniše. Transplantacija materice važna je ne samo za osobe koje su rođene bez nje, već i za žene kojima je ona odstranjena zbog karcinoma, a kojih nažalost sve više ima - objasnio je dr Milenković.

Statistika: Transplantacije u svetu

Amerika: 5

Prag: 3

Saudijska Arabija: 1

Turska: 1

Brazil: 1

Kina: 1

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.