NAJTRAŽENIJI POSLOVI U SRBIJI Programere ne pitanju za školu, već za znanje

Izvor: Blic, 14.Feb.2016, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJTRAŽENIJI POSLOVI U SRBIJI Programere ne pitanju za školu, već za znanje

U Srbiji u kojoj hronično nema dovoljno posla jedino se u IT sektoru traži čovek više. Prava jagma vlada, pre svega, za programerima, kojih je daleko manje od potreba tržišta.

JAVA programer, PHP programer, NET Developer i iOS Developer su zanimanja, odnosno znanja koja se u Srbiji mogu najlakše unovčiti.

Prema podacima sajta Infostud, tokom prošle godine, ponuda za ova zanimanja bila je veća od interesovanja kandidata. Iako kompanije za ove poslove nude plate >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 1.000 pa čak i do 2.500 evra, kandidata sa ovim znanjem nema dovoljno.

- To je relativno mlad sektor koji je kod nas tek počeo da se razvija. U najvećem broju oglasa u kojima se traže programeri ne traži se formalno obrazovanje - dakle diploma nije uslov, već im je bitno znanje i iskustvo. To su obično ljudi koji su išli na različite kurseve ili je to bila stvar njihovog ličnog interesovanja, nakon čega su se zapošljavali u različitim firmama gde su to svoje znanje dodatno oblikovali i usavršili - kaže za „Blic“ Tatjana Vidaković iz Infostuda.

Ona primećuje da nove generacije već sada prepoznaju potencijal u tom sektoru i sve više njih posle srednje škole upisuje IT smerove na FON-u ili elektrotehnici. I to su najtraženiji smerovi na kojima se upisna kvota popuni u prvom krugu.

- Sa takvim trendom verujem da će se i ponuda na tržištu za jedno pet do 10 godina sigurno promeniti - kaže Vidaković.

Ako se posmatraju poslovi van IT sektora, najviše šanse da dođu do radne knjižice imali su inženjeri elektrotehnike i mašinstva, ali je za razliku od programera osnovni uslov za dobijanje posla u tom sektoru diploma fakulteta. Sledeći na listi traženih zanimanja bili su kuvar, automehaničar i frizer. S druge strane sve teže do posla dolaze fakturisti, operativci u marketing službi, supervizori prodaje, fizički radnici i operateri na računaru.

Analiza je pokazala da su poslodavci tokom 2015. godine najviše tražili radnike iz sfere trgovine ili prodaje, IT sektora, administracije i računovodstva, mašinstva i elektrotehnike.

Prosečan broj prijava po konkursu je bio 129, a najčešći traženi nivo obrazovanja je bila srednja stručna sprema.

Zabrinjavajući podaci

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji čak 150.000 mladih između 15 i 24 godine nakon završene osnovne škole ne nastavlja dalje obrazovanje niti radi. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da je to poražavajući podatak i da država mora da se okrene ka tim mladim ljudima i pomogne im. Da je obrazovanje problem govori i podatak da su samo u jedan odsto oglasa za posao prošle godine traženi kandidati sa osnovnom školom. U čak 52 odsto oglasa uslov je bila završena srednja stručna škola, u 37 odsto visoka ili viša stručna sprema, u 10 odsto oglasa uslov su bile postdiplomske studije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.