Izvor: TangoSix.rs, 26.Avg.2015, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo hvali beogradski aerodrom, premijer im sprema koncesiju

Aerodrom Nikola Tesla bio je u svetskom vrhu prošle godine, odnosno po poslovnim rezultatima zauzeo je 84. mesto u svetu, izjavio je juče pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić za Tanjug. On je dodao da se očekuje da će aerodrom i ove godine biti u evropskom i svetskom vrhu.
Sa beogradskog aerodroma prošle godine je prevezeno 4,6 miliona putnika, što je povećanje prometa od 31 procenat u odnosu na 2013. godinu. Ilić je >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << naveo da je ovaj aerodrom u 2014. godini imao ubedljivo najveći rast u Evropi i bio među vodećim na svetu, kao i da se ove godine očekuje promet od preko 5 miliona putnika. Prema njegovim rečima, među 100 najprometnijih aerodroma na svetu nalaze se i oni u Beču, Budimpešti, Bukureštu i Atini, dok ostali u okruženju nemaju tako dobre rezultate.
Pomoćnik ministra je dodao da Aerodrom Nikola Tesla probleme rešava na dva koloseka. Jedan od njih je izbor menadžmenta koji će upravljati daljem razvojem, dok je drugi izrada novog planskog akta koji je u završnoj fazi.
U špicu prošlogodišnje letnje sezone zabeležen je porast saobraćaja od 40 odsto na dnevnom nivou, što je predstavlja ozbiljan udar na prihvatno-otpremne kapacitete, ali aerodromske službe su sve uspešno obavile, naveo je Ilić.
Podsećamo, u toku su radovi na povećanju aerodromskih kapaciteta u okviru investicionog ciklusa vrednosti od 21 milion evra. U junu je pušten u rad renovirani Terminal 1, kada je u okviru prve faze rekonstrukcije obezbeđen još jedan granični prelaz sa četiri šaltera pasoške kontrole, a uređeno je novih 1.450 kvadratnih metara poslovnog prostora. Izgradnja novog produžetka Terminala 2 sa nova četiri gejta i 11.000 kvadrata novih čekaonica počeće na jesen, a radovi bi trebalo da budu završeni do leta naredne godine. Rekonstrukciju će u celosti finansirati Aerodrom Nikola Tesla iz sopstvenih sredstava.
Koncesija kao neizbežna sudbina?Pojačana frekvencija medijskih objava o rekordima „Nikole Tesle“ se nastavlja.
Pored uspešnog nastupa aerodroma u javnosti pomoć sada pruža i ministarstvo saobraćaja. Ilić, i sam nekada funkcioner ove kompanije, javlja se u trenutku kada sudbina BEG-a po svemu sudeći ipak ide u pravcu koncesije.
„Tenzije između aerodroma i Er Srbije“ – o kojima smo saznali na neuobičajen način (emisija „Dan sa premijerom“ od 2:36) takođe mogu biti jedan od razloga zbog kojeg se Vlada (jednako premijer) ne obaziru na dobre poslovne rezultate aerodroma i veoma sporo, ali izgleda odlučno, kreću ka koncesiji.
Koje je vaše mišljenje, treba li „Nikolu Teslu“ dati na koncesiju?

The post Ministarstvo hvali beogradski aerodrom, premijer im sprema koncesiju appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.