Karanfil za veća prava

Izvor: RTS, 07.Mar.2015, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karanfil za veća prava

Osmog marta muškarci se često trude da poklonom poprave loš utisak koji na supruge ostave u toku godine. Ako ostavimo šalu na stranu, ostaje pitanje zašto na Dan žena treba najmanje razmišljati o poklonu.
Uoči 8. marta na svakom uglu se može videti cveće. Romantična iznenađenja su u pripremi, ali i pitanje: Šta da se pokloni za 8. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mart. U traganju za poklonom prođe još jedan dan koji je pre više od 100 godina bio dan protesta, parola, zahteva. Pitanje, međutim, u 21. veku nije šta da darujemo, već kako da većina, a žena ima više nego muškaraca, postane ravnopravna.

Aleksandra Nestorov iz "Ženskog centra" ističe da je potrebno da se žene podržavaju od vrtića do odraslog doba, tako što se neće oblačiti u roze i nazivati nežnijim polom, tako što će se u bukvaru crtati male naučnice, a ne devojčice koje se igraju sa lutkama ili borave u kuhinji.
Zoe Gudović iz "Rekonstrukcije ženski fond" kaže da je ženama potrebno prvo dati posao, da zarade kako bi prehranile svoje porodice.
"Ako upadnemo u taj konzumeristički model, da samo taj dan ženama treba kupiti nešto, onda bi možda trebalo da se obrnu uloge - da muškarci rade kućne poslove, da vode računa o deci i na taj način pomognu ženama", smatra Gudović.
Bez takve pomoći nije moguće uspeti u muškom svetu. To kažu one koje su uspele uz pomoć porodice, kad već nema sistemske podrške. To ne umanjuje odgovornost samih žena.
Nataša Pavlović Bujas iz "Blumen grupe" rekla je da ženama ne treba smetati.
"Možda im nije potrebna neka velika podrška, ali ih ne treba ometati u onome što su naumile. Za razliku od muškaraca, žene svoje ciljeve možda postižu sporije, ali ih obavljaju na kvalitetniji i stabilniji način", poručuje Nataša Pavlović Bujas.
Statistika kaže da teže dolaze do posla, zaposleno je čak 16 odsto žena manje nego muškaraca. Rade isti posao, a u proseku primaju 9.000 dinara manju platu. Rad za šporetom i uz sudoperu se ne računa. Još ih nema dovoljno na mestima odlučivanja. U skupštinskim klupama su 84 poslanice, a u Vladi samo četiri ministarke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.